Skip to main content

Lunchkryssning på Hjälmaren

Välkomna ombord! På vår resa kommer vi att njuta av både lunch och vackra vyer. Under ett par timmar blir vi guidade av vår kapten som sakta styr ut mot Hjälmaren.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 1/8
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Skattkärr-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro

 • Dagstur

  Örebro hamn ligger mitt i centrum, ett stenkast från Örebro slott. Från hamnplan går båtfärden först genom Örebros stadsbebyggelse med många av stadens pampigaste villor. Vi passerar sedan den vackra stadsparken och Wadköping, känt för sina anrika hus från 1500–1800-talen. Bebyggelsen flyttades hit från olika delar av staden för att bevaras när staden moderniserades. Vi slussar sedan ner 2,5 m i Örebro sluss till Hjälmarens nivå, innan turen fortsätter genom den lummiga Svartån.

  I sakta mak passerar vi småbåtshamnen och naturreservatet Oset i det vackra åstråket, som förvandlas till ett fantastiskt friluftsområde från att under många år varit Örebros baksida. Medan vi passerar både betesmarker och herrgårdar styr vår kapten oss via Hjälmarens minsta fjärd, Hemfjärden och Mellanfjärden. Under hela vår resa guidar vår kapten om Örebros sjöfartshistoria, sevärdheter och om den stora förvandlingen som skett efter den stora sjösänkningen på 1880-talet.

  Under resans gång står det stora lunchbordet uppdukat med räkor och diverse tillbehör. Till maten ingår lättdryck samt kaffe och kaka. Önskar man hellre fläskfilé med tillbehör, meddelas detta vid bokning.

  Vid 15-tiden är vi åter i Örebro och nu har vi en timme på oss att flanera på egen hand. Inte långt från hamnplan hittar vi Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning. Strosa genom parkens trädgårdsrum och upptäck Blomstergården, Rosengården, Magnolialunden, Rhododendronparken och Örtagården. I parken hittar vi även Stadsträdgårdens restaurang och café, klart värt ett besök.

  Intill Stadsträdgården finner vi Wadköping. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra butiker.

  Vid 16-tiden går vår buss åter mot Värmland och våra avstigningsorter. Åter i Karlstad ca 17.30.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/8Flera Lunchkryssning på Hjälmaren, 1 dag.Mer än 8825:-BokaMer information