Skip to main content

Österlen med Kullahalvön - svenska viner, mat & kultur

Svenska viner är på framfart och flera druvsorter odlas i Sverige!

På Kullahalvön finns flera spännande vingårdar och vi besöker några av dem för att provsmaka deras goda viner. Mycket på Österlen handlar om den magiska naturen, vackra miljöer med många smultronställen och kulinariska upplevelser. Här finns gårdar med vinodlingar, trevliga gårdsbutiker och ett vackert landskap att njuta av. Under vår vistelse besöker vi lokala vinproducenter som med stor kärlek och omsorg odlar och förädlar sina produkter. Idylliska Ystad med sina medeltida kullerstensgator och pastellfärgade korsvirkeshus är garanti för en trevlig vistelse på Österlen.

Reseledare: Thomas "Vinare" Andersson

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 4/8
  Buss Kristinehamn-Karlstad-Grums

 • Dag 1.: Till Bjärehalvön

  Från Värmland reser vi med buss söderut med siktet inställt på vackra Halland med lämpliga raster längs vägen. Vi tar oss vidare till nordöstra Skåne och Bjärehalvön. Här besöker vi Ljungbyholms vingård med en rik historia. Den charmiga gården ligger på en sydsluttning mellan Förslöv och Vejbystrand. Här har makarna Annika och Joakim Palm, som nästa generation på Ljungbyholm, påbörjat ett nytt kapitel i gårdens historia genom att etablera en vingård med omsorgsfullt skötta vinstockar. Under vår vinprovning får vi lära känna de smakrika vinerna. Vi åker vidare till Margretetorps Gästgiveri i Hjärnarp, en skånsk gästgivargård med rötter ända från 1300-talet. Vi bjuds på en välkomstdrink och därefter väntar en välsmakande middag och sköna sängar.

 • Dag 2.: Kullahalvön

  Efter frukost tar vi sikte på den södra sluttningen av Kullaberg. Här ligger Arilds vingård som vackert ramas in av strövområden och böljande vinfält. Vi får en guidad visning och ett smakprov av gårdens egna viner. Vi avrundar vårt besök i restaurangen som ligger mitt i vinfältet. Efter en god lunch som tillagats med förstklassiga varor från lokala bönder styr bussen mot Kullabergs Vingård, som är beläget på spetsen av Kullahalvön. Vi får en rundtur på gården samt en provning av vingårdens traditionella och mousserande viner.

  Slutmålet för dagen är Ystad vars gamla stadsdel i stort sett är oförändrat sedan medeltiden med kullerstensgränder och korsvirkeshus. Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien. Henning Mankells böcker om kommissarie Kurt Wallander utspelar sig i Ystad och här finns en rad miljöer från böckerna och filmerna. Vi inkvarterar oss för 3 nätter på Hotell Fritiden i centrala Ystad med närhet till havet. Hotellet har även en unik wellness-avdelning och Ystads enda rooftop bar. Kvällen fri.

 • Dag 3.: Ystad & Hällåkra Vingård

  Efter frukost promenerar vi till Per Helsas gård som anses vara den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen inte bara i Ystad utan i hela Sverige. Denna handelsgård består av ett helt kvarter från 1600- och 1800-talen och är därför väl värd ett besök. Därefter tar vi plats i bussen och åker till Anderslöv, en skånsk by beläget vid gamla landsvägen mellan Ystad och Malmö. Här besöker vi Hällåkra som är en av Sveriges äldsta och största vingårdar. Vi äter lunch i vingårdens restaurang som serverar lokal mat från den omkringliggande sydskånska slätten. Därefter väntar en promenad i den vackra miljön bland de 22 000 vinstockarna och vinprovning av gårdens egna vita viner, roséviner och till och med en Pinot noir. Efter denna upplevelse återvänder vi till Ystad där vi får tid på egen hand att strosa runt bland charmiga kvarter och gränder med många trevliga restauranger. Kvällen fri.

  Ystad & Hällåkra Vingård
 • Dag 4.: Dag Hammarskjölds Backåkra & Skepparps vingård

  Efter frukost åker vi kustvägen västerut förbi Kåseberga till Dag Hammarskjölds Backåkra, idag ett modernt museum som speglar hans roll som FN:s generalsekreterare men också som kulturmänniska och naturälskare. Vi fortsätter till det vackra Haväng i Verkaådalen, strax norr om Kivik. Här besöker vi Skepparps vingård som i tredje generationens ägare drivs av Bengt Åkesson och Eva Bergqvist. Platsen valde farfar Åkesson för naturens skönhet och den bördiga jordens skull. Han anlade sin första äppelodling här, och var en av dem som lade grunden för att göra Österlen med omnejd vida känd för odling av frukt och bär. Idag odlas både druvor och äpplen som vingården förädlar till vin och cider enligt hantverksmässiga traditioner. Efter en god lunch, vingårdsvisning och vinprovning återvänder vi till Ystad. Denna kväll samlas vi för en gemensam middag på hotellet.

  Dag Hammarskjölds Backåkra & Skepparps vingård
 • Dag 5.: Till avstigningsorten

  Frukost på hotellet, sedan lämnar vi Österlen och tar riktning mot Jönköping och vidare till våra avstigningsorter med lämpliga raster längs vägen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/8Flera Österlen med Kullahalvön, svenska viner, mat & kultur, 5 dagarMer än 811 950:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Margretetorps Gästgifvaregård
Njut av ett vackert, smakfullt och nyrenoverat rum. Alla rum har eget badrum med dusch samt egen ingång från en av våra två innegårdar, där du kan njuta av vackra växter i en rofylld miljö. Här finns...

Övernattning Dag 2 - 5

Fritiden Hotell & Kongress
Unika hotellrum i Ystad med bevarade och återvunna interiörer från det gamla 60-tals badhuset Varje hotellrum är inrett med omsorg och detaljer från det gamla badhuset, såsom restaurerade knoppar, hyl...