Skip to main content

Öar i Vänern - Torsö & Brommö

Vänern, vårt enorma innanhav, är en fantastisk resurs som ger oss härliga bad, orörda naturhamnar och ett spännande fiske. Innanhavet Vänern med Europas största insjöskärgård står i en klass för sig. Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö och det är hit dagens resa går.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 27/8
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Skattkärr-Kristinehamn

 • Dagstur

  Via den kilometerlånga Torsöbron tar vi oss över Östersundet till Vänerns största ö, Torsö. Torsö ligger i Mariestads kommun, på den omkring 62 km² stora ön finns det ca 600 åretruntboende invånare. Vi hälsar vår guide välkommen som under dagen bjuder på sina smultronställen och själv är Torsöbo sedan 1999.

  Vi börjar med besök på Torsös prisbelönta bygdegård där vi bjuds på kaffe med hembakt. Här finns hembygds-föreningens museum med både hantverksförsäljning och välbevarad Torsösnipa av lärkträd. Ett urgammalt tävlingsspel med käglor står uppställt på gräsmattan. Under dagen får vi höra historien om hur öborna levde förr och hur det är att bo på öarna idag i en livaktig bygd med starkt föreningsliv, populär skola och innovativa företag.

  Temat ”bland Torsövargar, Sotepinnar och Koffa” tar oss med på en resa där även skrönor blandas med skratt och verkligt allvar. Vi stannar på Fågelö kapell och Sjömanskyrkogården. Ett vackert kapell för konserter, bröllop, dop, begravning och julotta. Här består altartavlan av naturen självt.

  En av dagens höjdpunkter blir besöket på Brommö som nås via en kort färjeresa. Brommö är cirka 7 km lång i nord-sydlig riktning och bara 3 km som bredast. Brommö har bara några få familjer som är bofasta. Här får vi ta del av historien om varför Brommöborna kallades för ”sotepinnar”.

  Privat biltrafik är inte tillåten, under sommaren besöks ön flitigt av både vandrare och cyklister. Skogsbruket var en av huvudnäringarna på Brommö under slutet av 1700-talet. År 1803 ökade befolkningen när glasbruket anlades vid färjeläget. Här tillverkades takpannor, fönsterglas och buteljer. Som mest sysselsatte bruket 360 personer, 1879 lades det ner och Brommö avfolkades. Då hade nästan all skog huggits ner och använts som bränsle. Kort därefter övergick ön i kronans ägo och delar av glasbruket flyttades till Värmland.

  Vi vänder åter mot Torsö där lunchen serveras på gemytliga Laxhall Hamnkrog & Konferens beläget vid Vänerns strand. Här avnjuts lokal mat & dryck. När vi är mätta och belåtna tar Torsösnipans vänner emot oss i båtbyggar-verkstaden och berikar oss med historien om detta kulturarv. Efter en innehållsrik dag vänder vi åter mot fastlandet och rullar hemåt, åter i Karlstad ca kl. 17.30.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
27/8Flera Öar i Vänern - Torsö & Brommö, 1 dag.Mer än 81 120:-BokaMer information