Skip to main content

Natursköna Göta kanal

Följ med på en resa genom svensk historia. Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna och byggdes av 58 000 soldater på initiativ av Baltzar von Platen. Kanalen invigdes år 1832. Den är 190 km lång, varav 87 km av kanalen är handgrävd. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 29/7
  Buss Säffle-Grums-Karlstad-Kristinehamn

 • Dag 1.: Till Linköping

  Avresa med buss från Värmland på morgonen till Söderköping, en småstad vid Göta kanal med en nära 1000-årig historia. Fram till 1500-talet var staden en av Sveriges mäktigaste handelsstäder. Här får vi tid för lunch på egen hand och strövtåg längs medeltidens vindlande gatunät runt de gamla kvarteren kring Drothems kyrka från 1200-talet och S:t Laurentil kyrka. Vid ankomst till Linköping inkvarterar vi oss för 2 nätter på Quality Hotel Ekoxen. Hotellet är vackert beläget intill Trädgårdsföreningens vackra park i centrala Linköping och bara ett stenkast från restauranger och butiker. Kvällen fri.

 • Dag 2.: Göta kanal från Berg till Borensberg & Vadstena

  Efter frukost är det dags att kryssa på Göta kanal. Vår båtresa startar i Berg där vi beskådar den imponerande Carl Johans slusstrappa med 7 slussar, Oscars dubbelsluss och Bergs dubbelsluss. För många är Carl Johans slusstrappa Göta kanals själ. Båten tar oss vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. Vi njuter av en lunch ombord medan vi åker längs alléer av ståtliga lövträd och sammanlagt passerar 9 slussar, bl.a. Östergötlands enda handdrivna sluss i Borensberg. En alldeles speciell upplevelse under båtturen är när vi passerar över akvedukterna i Ljungsbro och Borensberg. I Borensberg väntar vår buss för vidare färd till det idylliska Vadstena, som var ett viktigt andligt, kulturellt och ekonomiskt centrum på 1300-talet. Vi besöker Vadstena klosterkyrka och Klostermuseum innan det är dags att återvända till Linköping och vårt hotell, där en gemensam 2-rätters middag väntar.

  Göta kanal från Berg till Borensberg & Vadstena
 • Dag 3.: Till avstigningsorten

  Efter frukost är det dags att ta farväl av Linköping. Vi gör ett uppehåll i Askersund, en charmig och idyllisk liten stad som ligger i den norra änden av Vättern. Här finns låga trähus, mysiga gränder, caféer och promenadstråk längs vattnet. Framemot eftermiddagen är vi tillbaka i Värmland.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/7Flera Natursköna Göta kanal, 3 dagarMer än 84 670:-BokaMer information

Hotell

Destinationshotell

Quality Hotel Ekoxen
Quality Hotel Ekoxen är ett hotell med vackert läge i Linköpings centrum. Granne med stadens gröna oas Trädgårdsföreningen och bara ett stenkast från restauranger, butiker och kulturinrättningar. www...