Skip to main content

Kållandsö – Spikens Fiskehamn & Läckö Slott

Strax utanför Lidköping ligger Kållandsö. Ön som är Vänerns näst största är en riktig pärla med flera besöksmål av varierande karaktär. Under vår resa kommer vi att besöka Spikens Fiskehamn samt det charmiga Läckö Slott.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 1/7
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn

 • Dagstur

  Avresa med buss enl. resebevis mot Kållandsö, med Spikens Fiskehamn som första stopp. På Spiken möts vi av ett härligt folkmyller av turister, båtgäster som blandas med fiskarna som har Spiken som sin arbetsplats. En riktig idyll med röda sjöbodar som är fyllda av såväl fisk som lokalt hantverk. Rökarna går för fullt och vi kan köpa nyrökt fisk, insjöfisk, förädlade produkter, delikatesser och löjrom från siklöjan.

  Spikens Fiskehamn, en av Europas största insjöhamnar och också en av Sveriges viktigaste när det kommer till insjöfiske. Av Vänerns cirka 60 yrkesfiskare är 13 aktiva i Spiken. Fångsterna består av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Gösen är mest eftertraktad och betingar det högsta priset. En del av fångsten går till fiskauktionen i Göteborg, men merparten hamnar i Spiken och säljs främst i förädlad form, rökt och som fyllning i baguetter. Innan vi lämnar Spiken passar vi på att äta en gemensam lunch inkl. lättöl/mineralvatten, kaffe & kaka.

  Mest känt på Kållandsö är kanske Läckö Slott som tronat på sin klippa vid Vänerns kant i över 700 år. Slottet ligger vackert beläget längst ut på en udde i Ekens skärgård. Till en början var det Skarabiskoparnas borg och under åren har det förändrats till att bli det ståtliga barockslott som står kvar än idag. Här väntar en guidad visning där vi får ta del av slottets mångåriga historia och dess unika, bevarade barocksalar.

  På egen hand kan vi sedan bese bland annat slottsträdgården, skattkammaren och rustkammaren med vapen från 1600-talet. Slottsbutiken på stora borggården är värt ett besök innan vi vänder åter mot Värmland. Åter i Karlstad ca kl. 20.00.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/7Flera Kållandsö – Spikens Fiskehamn & Läckö Slott, 1 dag.Kontakta resebyrån1 120:-Boka på väntelistaMer information