Skip to main content

Smaka på Dalarna

Hur smakar Dalarna? Ja, under denna resa skall vi provsmaka några guldkorn från Dalarna. Låt smaklökarna få sitt när vi besöker lokala och småskaliga producenter och får ta del av deras berättelser. Vi kombinerar resan med besök i Sundborn, Carl och Karin Larssons kända konstnärshem samt ett djupgående besök i Falu Gruva.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 2/7
  Buss Grums-Karlstad-Molkom-Filipstad-Falun

 • Dag 1.: Till Falun

  Vi styr bussen norr ut och strax söder om Borlänge finner vi byn Murbo. Dagens första besök gör vi hos Murboannas Mejeri. Här hälsas vi välkomna och får ta del av gårdens berättelse och passion för ost. I sortimentet finns flera sorter av läckra ostar, allt från blåmögelost och brie till hårdost och grillost. Samtliga produkter är gjorda med den finaste mjölken, massor av kärlek och en hel del tålamod. Efter en härlig ostprovning serveras lunch och möjlighet finns att handla i gårdsbutiken. Förutom ost hittar vi även lokalproducerade livsmedel och hantverk från byarna runt omkring.

  Vår resa fortsätter mot Falu Gruva, en plats med tusen år av historia och idag ett besöksmål för hela familjen. Besöket vid Falu Gruva är både intressant och spännande. Här väljer vi om vi vill ta del av den guidade turen i underjorden eller ta del av världsarvet och gruvans historia ovan mark.

  Den guidade visningen under jord går genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt. Vi får ta del av den spännande historien och de sägner och legender som lever kvar än idag. Vi går ner i gruvan och på väg upp åker vi hiss. Vi blir utrustade med regncape och hjälm. Stadiga skor, en varm jacka eller tröja är att rekommendera, då gruvan håller +6 grader.

  Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig och runtom är historiska faluröda byggnader utspridda. Här finns också vårt interaktiva Gruvmuseum, levande historiska miljöer, café och butiker.

  Under eftermiddagen checkar vi in på centrala First Hotel Grand i Falun för två nätter. Gemensam hotellmiddag under kvällen.

  Till Falun
 • Dag 2.: I Dalarna

  Vi börjar dagen med en stadig hotellfrukost. Vi tar åter plats i vår buss och styr mot Carl och Karin Larssons berömda konstnärshem i Sundborn. Genom Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest kända konstnärshem. Ljuset, Karins fria inredningsstil och det livliga familjelivet, så som det skildras i Carls älskade akvareller, har nästan blivit synonymt med bilden av Sverige. Huset ser fortfarande ut som på Carls och Karins tid och den som besöker Lilla Hyttnäs idag kan nästan höra de vilda barnskratten och känna doften av målarfärg. Här ges även tid för att på egna ben strosa i trädgården eller besöka utställningen i Konsthallen Kvarnen. På restaurang Hyttstugan som ligger granne med Carl Larsson-gården ges tillfälle för lunch på egen hand. Vid fint väder rekommenderas den stora uteserveringen som omges av grönska och blommor.

  Vi styr åter mot Falun och på Dalarnas museum möter oss vår guide som ger oss en dos av Dalakultur. Vi får ta del om folket, hantverket och framåtandan som präglat Dalarna genom historien och återspeglas in i våra dagar. Innan vi vänder åter mot vårt hotell kanske får vi svar på varför Selma Lagerlöf sitter som staty mitt i Falun, eller hur en liten målad trähäst blev symbol för hela Sverige.

  Tidig kväll reser vi ett kort stycke till Skedvi Bröd. Här hälsas vi välkomna till en tegelbyggnad med bageri och saluhall omgärdad av rostiga containrar, men vilket ställe! Gårdsplanen är idag en sprudlande plats med växthus, café och inredningsförsäljning där containrarna utgör boxar med olika innehåll. Ingen lämnas oberörd av verksamhetens historia och den kamp som förts för att platsen idag är en av de mest besökta i trakten. Skedvi Bröd är ett av våra älskade knäckebröd och här gräddas det kaka för kaka, för hand i de vedeldade ugnarna. Visningen tar oss in i hjärtat av verksamheten – bageriet. När vår visning är över bjuds vi på middag innan vi vänder åter mot våra rum.

  I Dalarna
 • Dag 3.: Mot avstigningsorten

  Efter vår hotellfrukost och utcheckning har vi ett besök inbokat på Sahlins Struts. Här tas vi emot av ett hundratal strutsar, allt från strutsbebisar till fullvuxna fåglar. Låt dig fascineras av nutidens dinosaurie, strutsen. På denna unika bondgård finns även gårdsbutik och restaurang. Innan vi vänder åter mot Värmland serveras lunch. Åter i Karlstad ca kl. 16.30.

  Mot avstigningsorten

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/7Flera Smaka på Dalarna, 3 dagarKontakta resebyrån5 450:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Destinationshotell

First Hotel Grand
First Hotel Grand ligger mitt i centrala Falun och alla rum har kvalitetssängar från Jensen, gratis WiFi och badrum med badkar eller dusch. De flesta av rummen är inspirerade av Faluns kulturarv Falu...