Skip to main content

Lofoten - öriket i havet

Följ med oss till Lofoten – ett fantastiskt paradis i Nordnorge bestående av tusentals öar omslutna av Golfströmmen. Vi får uppleva en sagolik natur med höga fjäll som sträcker sig ut mot havet, fjordar mellan fantastiska bergsklippor, små fiskebyar med röda stugor och ljusa stränder. Under knappt två månader lyser midnattssolen i väster. Dessutom får vi se en glimt av Höga Kustens unika världsarv samt hur man flyttat nästan halva staden Kiruna till helt nya områden.

Reseledare: Anders Bernspång

Nyinsatt datum 4/9 - läs mer här>>

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 5/8
  Buss Grums-Karlstad-Filipstad-Ludvika-Falun

 • Dag 1.: Till Sandöverken

  Vi lämnar Värmland med buss på morgonen och kör genom Dalarna mot Gävle med lämpliga raster längs vägen. Under eftermiddagen passerar vi Sundsvall och Högakustenbron som är ett fantastiskt byggnadsverk. Bron över Ångermanälven är en av världens största hängbroar, totalt 1 800 meter lång och bropelarna mäter 180 meter ovanför vattenytan. Middag och övernattning på Hotell Höga Kusten. Hotellets stora panoramafönster bjuder på vacker utsikt mot Ångermanälven, Högakustenbron och den storslagna naturen.

  Till Sandöverken
 • Dag 2.: Sandöverken - Boden

  Vi fortsätter utmed Norrlandskusten via Umeå och Skellefteå till Luleå. Här besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Gammelstad Kyrkstad. Detta är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”. Middag och övernattning på Quality Hotel Bodensia i Boden.

  Sandöverken - Boden
 • Dag 3.: Boden - Kiruna

  Efter frukost reser vi vidare och strax söder om Jokkmokk passerar vi Norra Polcirkeln. I Jokkmokk besöker vi Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum och får därefter tid för lunch på egen hand. Vi åker vidare via de stora kraftverken Harsprånget och Porjus till Gällivare. Slutmålet för dagen är staden Kiruna som genomgår världens största stadsomvandling, då hela stadskärnan förflyttas som ett resultat av gruvbrytningen. Efter en stadsrundtur med lokalguide väntar middag och övernattning på hotell Scandic Kiruna. Hotellet ligger mitt i den nya stadskärnan.

 • Dag 4.: Kiruna - Svolvær

  Vi färdas västerut genom en storslagen fjällvärld med den stora sjön Torneträsk och den välkända Lapporten, som vi tydligt kan se från både Abisko och Björkliden. Redan här ser vi den dramatiska naturen långt i väster, och vi närmar oss Herjangsfjorden. På vår väg passeras såväl Bjerkvik som Bogen innan vi når bron över till Norges största ö, Hinnöya. Härifrån tar vi Lofasttunneln till Lofoten - öriket i havet. Tunneln stod färdig 1998 och betydde en revolution för kommunikationerna ut till ögruppen. Vi fortsätter vår färd mot Svolvær, Lofotens största stad. Staden ligger på Austvågöy, den nordligaste av Lofotenöarna. Här finns mysiga små gator och ett litet torg vid hamnen med fantastisk utsikt över vatten och berg. Vi installerar oss för 4 nätter antingen på hotell Scandic Svolvær eller Scandic Vestfjord (vilket av hotellen vi bor på meddelas ca 14 dagar innan avresa). Denna kväll äter vi en gemensam middag på hotellet.

  Kiruna - Svolvær
 • Dag 5.: Henningsvær - Halvdagstur

  Efter frukost tar vi en tur till mysiga Henningsvær, ett fiskeläge med en hamn som kallas ”torskfisket Karl Johan”. Det är en helt skyddad hamn för fiskebåtarna under den hektiska tid när Lofotfisket är som mest intensivt. Här strosar vi runt på egen hand bland gallerier, caféer och butiker. Vi återvänder sedan till Svolvær. Eftermiddagen och kvällen fri.

  Henningsvær - Halvdagstur
 • Dag 6.: Lofoten - Heldagstur

  Idag gör vi en fantastisk utflykt med lokalguide bland Lofotenöarna. På obeskrivligt vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Efter varje vägkrök möter nya storslagna vyer med fjordar, grönskimrande vatten och sylvassa fjälltoppar. Kanske ser vi havsörn. Vi stannar till i det gamla fiskeläget Å, som ligger längst ner i Lofoten, för att titta på Fiskeværsmuséet. Vi tar oss sedan mot Borg där vi besöker det fantastiska vikingamuséet ”Lofotr”. Kvällen fri.

  Lofoten - Heldagstur
 • Dag 7.: Svolvær

  Idag finns tid att upptäcka Svolvær och dess underbara natur på egen hand. Besök gärna Lofoten Krigsminnemuseum (exkl.), som genom sin samling av uniformer och objekt från andra världskriget ger en bild av en mycket dramatisk period i Norges historia. Kvällen fri.

 • Dag 8.: Svolvær - Mo i Rana

  Vi säger farväl till Svolvaer och beger oss till Lödingen för att åka färja. Framme i Bognes följer vi kuststräckan längs fjordarna ner mot Fauske. Färden fortsätter upp på Saltfjället och Svartisen med härliga fjällvidder. Vägens högsta punkt är strax över 700 meter och kantad av minnesmärken över de krigsfångar som omkom när tyskarna byggde Nordlandsjärnvägen. Innan Polcirkeln passeras stannar vi vid Polcirkelstugan. Middag och övernattning på hotell Scandic Meyergården i Mo i Rana.

 • Dag 9.: Mo i Rana – Östersund

  Resan går vidare söderut längs E6:an genom Namdalen och längs Snåsavattnet. Vid Storlien kommer vi tillbaka in i Sverige och vi passerar vintersportorterna Duved och Åre på väg till Östersund. Middag och övernattning på Best Western Hotel Gamla Teatern.

 • Dag 10.: Till avstigningsorten

  Efter frukost på hotellet påbörjar vi sista dagsetappen. Vi följer E45 till Åsarna och vidare förbi Sveg, Orsa, Rättvik och Falun mot Värmland med lämpliga raster längs vägen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/8Flera Lofoten - öriket i havet, 10 dagar.Kontakta resebyrån17 950:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Hotell Höga Kusten
På Hotell Höga Kusten finns allt för en riktigt lyckad semester. Alla rum har unik utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven. Välj till ett rum med markterrass och utemöbler för att höja din vistel...

Övernattning Dag 2 - 3

Quality Hotel Bodensia
Hjärtligt välkommen att checka in på Quality Hotel Bodensia - det fyrstjärniga affärs- och konferenshotellet i hjärtat av Boden. Det är ett modernt och välkomnande stadshotell anpassat efter resenärer...

Övernattning Dag 3 - 4

Scandic Kiruna
Mitt i nya Kiruna, intill stadshuset, tornar en av Kirunas mest spännande byggnader upp sig. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är Scandic Kiruna stadens nya självklara vardagsrum. Här möte...

Övernattning Dag 8 - 9

Scandic Meyergården Hotel
Hotellet byggdes 1890 och har en privat trädgård för avkoppling. Med våra dedikerade kockar kan vi erbjuda utsökt mat baserad på lokala råvaror. Lobbybaren Aurora har ett brett utbud av mat och dryc...

Övernattning Dag 9 - 10

Best Western Hotel Gamla Teatern
I ett av Europas äldsta trähus i den jämtländska staden Östersund hittar du Best Western Hotel Gamla Teatern. Kliv in i byggnaden och det framgår genast var hotellet har fått sitt namn ifrån – här möt...