Skip to main content

En pärla i Hjälmaren - Vinön

Att stiga iland på Vinön är som att komma till en annan tid – en annan lite lugnare och lite vänligare värld. Vinön är Hjälmarens största ö och som gjord för sköna utflykter under sommarmånaderna. Naturen är ständigt närvarande, omväxlande och vacker. Fågel- och djurlivet är rikt, har vi tur kanske vi skådar havsörn redan på båtresan ut till ön.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 30/7
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga

 • Dagstur

  Cirka 1 mil öster Odensbacken vid Hjälmarens södra strand tar vi färjan från Hampetorp till Vinön, som är Hjälmarens största ö. Vinöleden är ungefär 5 kilometer lång och är en av Sveriges längsta insjöfärjeleder. Färjeturen tar cirka 25 minuter och väl på ön hälsar vi vår ciceron välkommen. Under vår rundtur får vi ta del av öns långa historia och om livet kring Hjälmaren.

  Vinön är en liten pärla endast 2,5 km lång och 3,5 km bred, och många blir överraskade av det lugn som råder här ute. Sommartid lever ön upp, då mångdubblas antalet ö-bor och evenemangen avlöser varandra. Men, tempot är fortsatt stillsamt och trivsamt. Befolkningen var i början av 1900-talet ungefär 300 personer, huvudsakligen fiskare, innan kräftpesten drabbade Hjälmaren och utrotade hela beståndet av flodkräftor. I dag bor det här ett hundratal personer. Ångbåtarna mellan Örebro och Stockholm gjorde då ofta uppehåll utanför Vinön för att lasta ombord både kräftor och gös som sedan såldes i huvudstaden.

  Mitt på ön hittar vi Vinöns Värdshus och här blir vi serverad dagens lunch, Hjälmaregös alt. fläskfilé med tillbehör. Till maten ingår måltidsdryck samt kaffe och kaka.

  En trevlig dag går mot sitt slut och vi färjar åter mot fastlandet mot våra avstigningsorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/7Flera Vinön, en liten pärla i HjälmarenMer än 8790:-BokaMer information