Dagsprogram

  • 23/6
    Buss Kristinehamn-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Mölndal-Helsingborg

  • Dag 1.: Till Lübeck

    Avresa med buss från Värmland på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster längs vägen. Kort färjetur över till danska Helsingör och senare från Rödby till Puttgarden i Tyskland. Middag och övernattning på hotell Tryp by Wyndham Lübeck Aquamarin.

  • Dag 2.: Lübeck - Neustadt an der Weinstrasse

    Resan fortsätter söderut med lämpliga raster längs vägen till vindistriktet Pfalz och vårt slutmål för dagen, vinvägens huvudort Neustadt an der Weinstrasse. Vi inleder vår vistelse med en guidad promenad i Gamla stan med charmiga korsvirkeshus som är arkitekturhistoriska sevärdheter. Stadens symbol är Stiftskyrkan som är den främsta gotiska kyrkan i Pfalz. Neustadt har många fina fontäner och är känt för sin drickbara vinäger. Efter rundvandringen passar det bra med ett besök i en vinkällare där vi provsmakar stadens kända mousserande viner. Vi checkar in på centralt belägna hotell ACHAT Hotel Neustadt och äter en gemensam middag på hotellet.

  • Dag 3.: Hambach slott, Schweigen, Landau & kastanjer

    Vi inleder dagen med ett besök på slottet Hambach som spelade en viktig roll för Tysklands väg mot demokrati. Utöver intressant historia bjuder slottet på en fin utsikt över Rhendalen. Dagsturen fortsätter söderut på den tyska vinvägen till Schweigen vid gränsen till Frankrike. Orten är känt för sitt 18 m höga ”vintorn” i rosa sandsten, även det byggt under 30-talet. Vi gör ett stopp i Landau och ser ruinerna från stadens fästning på håll, innan vi reser vidare till Hauenstein och Wasgau Ölmühle, en matproducent som använder regionens kastanjer till bl.a. matolja. Dagen avslutas med en gemensam middag på en trivsam vinrestaurang där middagen består av lokala råvaror.

    Hambach slott, Schweigen, Landau & kastanjer
  • Dag 4.: Lokala smaker, vingårdslunch & Bad Dürkheim

    Idag besöker vi en getostproducent där vi provsmakar ostar. Dagens lunch äter vi hos Weingut Spindler i byn Forst. Tillsammans med vinbonden promenerar vi bland vinfälten och får veta mer om gårdens vinproduktion. Vi fortsätter till kurorten Bad Dürkheim där vi ser världens största vinfat samt salinerna, en källa för salt som även har en positiv inverkan på luften. Vi besöker ett trevligt familjeägt snapsbränneri där vi provar äpple- och päronsnaps. Kvällen fri.

    Lokala smaker, vingårdslunch & Bad Dürkheim
  • Dag 5.: Deidesheim i vinets tecken

    Efter frukost åker vi till den kända vinbyn Deidesheim. Här besöker vi Dr. von Bassermann-Jordan som är en av de äldsta vinmakarna i Tyskland, berömda för sina fina Rieslingviner. Vi får en rundvandring i vinkällaren och provsmakar några av deras goda viner. Naturligtvis finns tillfälle att handla. Det gamla berömda vingodset Reichsrat von Buhl, känt för sina fina rieslingviner, ligger på gångavstånd. Vi börjar besöket med en gemensam lunch med anslutande vinprovning i den historiska vinkällaren. Kvällen fri.

    Deidesheim i vinets tecken
  • Dag 6.: Neustadt an der Weinstrasse - Lübeck

    Vi lämnar Pfalz för denna gång och beger oss norröver med lämpliga raster längs vägen. Övernattning på 4-stjärniga hotell Park Inn by Radisson Lübeck med perfekt läge vid stadsporten Holstentor. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag i hotellets trevliga restaurang.

    Neustadt an der Weinstrasse - Lübeck
  • Dag 7.: Till avstigningsorten

    Efter två färjeöverfarter och ett par timmars resa genom Danmark är vi tillbaka i Sverige och med lämpliga raster längs vägen når vi våra avstigningsorter.