Skip to main content

Ungern med Budapest, vin & mat

Ett unikt resmål för vinälskare

För er som är nyfikna på Ungern som vinland så har ni nu chansen igen! Vinkännaren och värmlänningen Thomas ”Vinare” Andersson, som följer med oss på denna resa, brinner för vin- och matkulturen och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Under resans gång bekantar vi oss med Prag i Tjeckien och Bratislava i Slovakien. I Ungern bor vi i Budapest och Eger, beskådar många fina sevärdheter och besöker vackra vingårdar med egen vinproduktion. Här får vi träffa entusiastiska vinproducenter som med kunskap och passion presenterar sina viner samtidigt som vi avnjuter delikatesser som passar perfekt till vinerna. Under vistelsen i Ungern får vi även sällskap av vår eminenta svensktalande guide Kata som har mycket att berätta om sitt hemland.

Reseledare: Thomas "Vinare" Andersson

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 27/8 2022
  Buss Karlstad-Grums-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg

 • Dag 1.: Till Rostock

  Avresa på morgonen till Helsingborg. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten blir det tid för mat och shopping. Övernattning i Rostock.

 • Dag 2.: Rostock - Prag

  Efter frukost fortsätter vi söder ut genom Tyskland. Vi passerar den tjeckiska gränsen och senare under eftermiddagen anländer vi till den ”gyllene staden” Prag, vackert belägen vid floden Moldau. Den ståtliga borgen Hradcany med Vituskatedralen bjuder på en vacker utsikt över staden och Karlsbron. Nedanför, i stadsdelen Mala Strana, slingrar sig de små gränderna som kantas av vackra hus och trevliga vinstugor. I den nya stadsdelen ligger bl.a. Rådhuset med det astronomiska uret, Kruttornet och den kända Vaclavplatsen. Övernattning på hotell Ambiance. Från hotellet är det bara några minuters promenad till Vaclavplatsen. Gemensam middag på en närbelägen restaurang.

 • Dag 3.: Prag - Bratislava

  Efter frukost påbörjar vi dagens etapp till Slovakiens huvudstad Bratislava. En lokalguide visar oss runt i staden som ligger vid Donaus strand, nära gränsen till Österrike. Bratislava är Slovakiens politiska, kulturella och ekonomiska centrum. Nära den nya Donaubron hittar man den gamla ungerska kröningskyrkan, Sankt Martins dom, där många österrikiska kejsare kröntes till ungerska kungar. En av de mest populära sevärdheterna i Bratislava är Bratislava slott, som är byggt på 900- och 1800-talet. Slottet brann ner den 28 maj 1811 men har återuppbyggts mellan 1957 och 1968. Middag och övernattning på Falkensteiner Hotel Bratislava.

 • Dag 4.: Bratislava - Budapest

  Vi lämnar Slovakien och kommer under förmiddagen in i Ungern. Här gör vi ett besök på en vingård i Pannonhalma, som tillhör ett tusenårigt munkkloster. Vår svensktalande lokalguide möter oss här och följer med oss under vår vistelse i Ungern. Vi serveras en lunch, får information om vinproduktionen och avslutar med en vinprovning. Resan fortsätter till Budapest. Här bor vi 4 nätter på Ibis Budapest City. Hotellet ligger på Pestsidans affärs- och shoppingcenter. Det tar 15 minuter att promenera till Nationalmuseet. Gågatan Váci utca i innerstaden når man på 2 hållplatser med tunnelbanan eller buss. Middag denna kväll äter vi på en närliggande restaurang.

 • Dag 5.: Budapest & Etyek

  Efter frukost gör vi en guidad rundtur med vår svensktalande lokalguide, delvis till fots, i Budapest. Stadens namn är sammansatt av namnen på 2 gamla städer, Buda och Pest. På den pittoreska Budasidan ligger Gellértberget med citadellet, Borgklippan med slottet och den charmiga barockstadsdelen. I det moderna Pest ser vi affärskvarteren, de breda avenyerna, den praktfulla parlamentsbyggnaden, Nationalmuseet, Sankt Stefansbasilikan och parkerna. Idag är de båda stadsdelarna sammanbundna av 9 broar, varav den äldsta, Kedjebron, är den mest kända. Vid lunchdags gör vi en utflykt till den lilla idylliska vinbyn Etyek ca 20 km söder om Budapest. På vingodset Etyeki Kuria serveras vi en lätt lunch, har en källarvisning och provar 6 av deras viner. Åter på vårt hotell i Budapest är kvällen fri.

 • Dag 6.: Vingårdsbesök i Balatonområdet

  Idag tillbringar vi en magisk dag i närheten av Balatonsjön – det ungerska innanhavet med grunt varmt vatten och bördiga omgivningar. Vi besöker den berömda vingården Figula. Här får vi en källarvisning och provar 6 av deras prisbelönta viner. Därtill serveras en ungersk smörgåsbricka med hembakat bröd, skinka, salami och 3 sorters ostar, torkade tomater, valnötter och hemmagjord marmelad. Vi återvänder till Budapest under eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg.

  Budapest by night Tilläggsutflykt (exkl.)
  På kvällen tar vi en båttur på Donau och ser staden upplyst i all sin glans. Medan vi passerar Géllerthöjden, parlamentsbyggnaden, Kedjebron och Slottsberget äter vi en middagsbuffé (exkl. dryck). Busstransfer från och till hotellet ingår.

 • Dag 7.: Budapest

  En hel dag att utforska Ungerns huvudstad på egen hand. Ta en promenad längs stadens shoppinggator. Budapest är paradiset för alla som älskar sötsaker då det finns ett bageri i varje gathörn. Besök gärna ett av Budapests anrika badhus för en avkopplande eftermiddag. De mest populära är Gellértbadet vid Donau och Széchenyibaden i stadsparken. De försörjs med vatten från varma källor och båda har utomhus- såväl som inomhusbad.

 • Dag 8.: Budapest - Tokaj - Eger

  Vi lämnar Budapest efter frukost och åker till Ungerns mest kända vindistrikt – Tokaj. På det eleganta vinslottet Grof Degenfeld serveras en 3-rätters lunch före besöket i vinkällaren med provning av 8 viner. Under eftermiddagen besöker vi en vingård i närheten av den lilla barockstaden Eger, vars vindistrikt är känt för sitt rödvin Tjurblod. Namnet uppstod under turkarnas belägring på 1500-talet, då ortens krigare drack kopiösa mängder rödvin. Turkarna flydde, när de såg sina fienders rödvinsfärgade skägg och trodde att de fick sin styrka genom att dricka tjurblod. Efter vinprovningen serveras vi en 3-rätters middag. Övernattning på Hotel Villa Völgy i Eger.

 • Dag 9.: Eger

  Under förmiddagen kör vi en liten sightseeingtur för att se det historiska Eger och därefter besöker vi vingården Thummerer Winery som ligger strax utanför Eger. Här väntar ett fascinerande källarbesök och vinprovning av 6 viner med enklare tilltugg. Lunch på egen hand i Eger och eftermiddagen fri. Passa på att besöka hotellets stora SPA-avdelning. På kvällen äter vi en gemensam middag på restaurang Macok Bistro, rankat som den 7:e bästa restaurangen på den ungerska landsbygden och bland de 10 bästa ungerska restaurangerna. I deras Peti´s Wineshop hittar man viner från de mest kända ungerska vingårdarna.

 • Dag 10.: Eger - Prag

  Dags att påbörja återresan. Med lämpliga raster längs vägen, kommer vi under tidig kväll tillbaka till Prag för en övernattning på Hotel Ambiance. I anslutning till hotellet finns ett stort utbud av restauranger och barer. Middag på egen hand och kvällen fri.

 • Dag 11.: Prag-Rostock

  Vi lämnar Prag och åker mot Dresden, där vi gör en kort rundtur för att se de pampiga byggnaderna Semperoperan, slottet Zwinger och Frauenkirche. Dresden är en av Tysklands vackraste städer och ligger vid floden Elbe. Under eftermiddagen går resan utanför Berlin tillbaka till Rostock för middag och övernattning.

 • Dag 12.: Till avstigningsorten

  Nu återstår bara den sista etappen innan vi når våra hemorter. Vi stannar för lämpliga raster längs vägen.

Karta