Tyska solskensöar Rügen & Usedom

Följ med oss på en resa till norra Tyskland. Vi bor 4 nätter i den gamla välbevarade hansastaden Stralsund som vittnar om många svenskminnen, då både Gustav II Adolf och Karl XII har varit här. Stadskärnan präglas av rikt dekorerade gavelhus vackra gågator och många affärer, caféer och restauranger. Vi besöker två av Östersjöns pärlor - öarna Rügen och Usedom med idylliska badorter och vacker natur.

 

Dagsprogram

 • 17/7
  Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg

 • Dag 1.: Till Stralsund

  Avresa på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster efter vägen. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten finns tid för mat och shopping. Vi fortsätter till Stralsund som grundades redan på medeltiden och vittnar om många svenskminnen, då både Gustav II Adolf och Karl XII har varit här. Stadskärnan präglas av rikt dekorerade gavelhus, stora packhus och imponerande kyrkor. Vi installerar oss för 4 nätter på mysiga hotell Schweriner Hof. Hotellet är centralt beläget vid Neuer Markt i den gamla medeltida stadskärnan.

 • Dag 2.: Stralsund

  Under en stadsvandring snubblar vi över den svenska historien i nästan varje gathörn. Ett överflöd av historiska byggnader från åtta århundraden präglar bilden av den gamla stadskärnan, som UNESCO år 2002 förde upp på världsarvslistan. Många delar av den gamla stadsmuren såväl som en del av portarna finns kvar. Mellan gamla och nya torget löper en populär gågata med många butiker, caféer och restauranger. På kvällen besöker vi bryggeriet Störtebeker och får en förevisning av öltillverkningen med tillhörande provsmakning som avslutas med en gemensam middag i bryggeriets restaurang.

  Stralsund
 • Dag 3.: Rügen

  Idag kör vi en heldags rundtur på Rügen, Tysklands största ö. Färden går längst upp till norra Rügen för att se fyren Kap Arkona. En annan höjdpunkt är Königsstuhl 117 m ö.h., Rügens mest besökta kritklippa, som erbjuder en vacker utsikt över Östersjön. Vi besöker hamnstaden Sassnitz och fortsätter längs kusten till Prorastranden. Här finns rester av världens längsta byggnad, 4,5 km lång och 6 våningar hög. Komplexet ligger endast 150 m från den fina sandstranden och bygget påbörjades år 1936 på order av Hitler. Bygget avbröts när andra världskriget bröt ut. En del av det enorma bygget byggdes färdigt av DDR-regimen, en del står i ruiner och en del sprängdes bort. Inte långt härifrån ligger den charmiga badorten Binz med sin typiska byggnadsstil. Efter en titt på den vita staden Putbus återvänder vi till Stralsund. Kvällen fri.

  Rügen
 • Dag 4.: Usedom

  Efter frukost åker vi till den gamla hansastaden Greifswald. Vi tar en kort promenad till det välbevarade universitetet och genom gamla stan där gränderna kantas av ståtliga köpmannahus. Vi styr kosan mot den vackra ön Usedom, som bjuder på stora kontraster med eleganta badorter, badstränder och ett oförstört landskap med en sällsynt djur- och växtvärld. Efter en gemensam lunch kör vi längs Usedoms kust. Här njuter vi av grönskan och den vackra strandlinjen med den mjuka vita sanden. I badorten Bad Heringsdorf, med eleganta byggnader, gör vi ett längre stopp. Här kan man gå längs strandpromenaden eller sitta på ett café, ta en öl och bara njuta av havsutsikten. En härlig dag går till ända och vi återvänder vi Stralsund. Kvällen fri.

 • Dag 5.: Stralsund - avstigningsorten

  Efter frukost återvänder vi till Rostock där vi tar färjan till Gedser i Danmark. Färden går sedan via Helsingör-Helsingborg till våra avstigningsorter med lämpliga raster.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/7Flera Tyska solskensöar Rügen & Usedom67 750:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 4

Schweriner Hof
Schweriner Hof ligger alldelses intill Östersjön och erbjuder unikt lugn och avkoppling längs strandpromenaden. Rummen är kärleksfullt designade i dansk-skandinavisk stil. www.schwerinerhof.de...