Skip to main content

Toscana - magiska smaker

Tänk att få sitta på en vingård i skuggan av olivträden, äta lunch och därtill dricka ett gott glas vin. Det finns knappast någon annan region i Italien som omtalats mer för sina vingårdar än Toscana, med sina bergskullar täckta med vinrankor och silvergröna olivlundar. Här möts vi av härliga viner och god mat, pittoreska småbyar, historiska konstskatter och ett härligt klimat.

Vår reseledare, vinkännaren och värmlänningen Thomas ”Vinare” Andersson, brinner för den toskanska vin- och matkulturen och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Reseledare: Thomas "Vinare" Andersson

 

Vi har 2 platser kvar i bussen, men inget hotellrum.
Boka gärna på väntelistan, så gör vi en förfrågan på ett dubbelrum.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 7/10
  Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg

 • Dag 1.: Till Rostock

  Avresa på morgonen till Helsingborg. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten blir det tid för mat och shopping. Övernattning på B&B Hotel Rostock Hafen.

 • Dag 2.: Rostock - Bayern

  Efter frukost fortsätter resan söderut på fina tyska motorvägar. Vi passerar utanför städerna Berlin, Leipzig och Nürnberg. Naturligtvis rastar vi regelbundet för mat och kaffe. Middag och övernattning på Hotel Günter i Lenting.

 • Dag 3.: Bayern - Montecatini Terme

  Resan fortsätter utanför München och snart är vi inne i den österrikiska alpvärlden och ser på nära håll olympiastaden Innsbruck. Via Europabron och Brennerpasset kommer vi in i Italien och nu bär det av mot Trento och Verona. Framåt kvällen kommer vi till Montecatini Terme, en av Italiens främsta kurorter, belägen mitt i Toscanas hjärta mellan Pisa och Florens. Vi bor 3 nätter på hotell Boston eller hotell Da Vinci, hotellen har samma ägare och ligger intill varandra. I hotellets restaurang serveras traditionella toskanska rätter och vinlistan inkluderar många av de bästa italienska och toskanska vinerna. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

  Bayern - Montecatini Terme
 • Dag 4.: Chiantivägen med vingårdsbesök

  I dag åker vi längs en av Italiens mest kända vägar för vinälskare - Chiantigiana, ”chiantivägen”, som sträcker sig från Florens till Sienna genom Toscanas vackra vinregion Chianti Classico. Här finns underbara små fina bergsbyar som ligger utspridda i det vackra landskapet. I den pittoreska byn Greve in Chianti besöker vi vinhuset Castello di Verrazzano. Här får vi en guidning i den vackra trädgården och vinkällaren som vi avslutar med en vinprovning och en härlig lunch. Självklart är inte dagen över ännu så vi har tid för ännu en provning på en gård i närheten. På kvällen utforskar vi Montecatinis restaurangutbud på egen hand.

  Chiantivägen med vingårdsbesök
 • Dag 5.: Elsa-dalen med San Gimignano & vingårdsbesök

  Efter frukost gör vi oss redo för ännu en dag bland de toskanska vinproducenterna. Vi beger oss till den fantastiska medeltidsbyn San Gimignano, högt belägen på en kulle med sina ståtliga torn och vackra palats. San Gimignanos siluett är känt världen över och kallas ofta Toscanas Manhattan. Här verkar tiden ha stannat bland doftande blommor och trånga gränder med små hantverks- och delikatessbutiker. Innan vi ger oss ut på egna strövtåg besöker vi vinproducenten Terruzi et Puthod som under en vinprovning förför oss med druvan Vernaccia, som är en härlig druva och som blev det första vinet med kvalitetsbeteckning DOCG. Vi avslutar med en lätt lunch och därefter har vi eftermiddagen fri i San Gimignano. Passa på att klättra upp i det 54 m höga tornet i Museo Civico. Härifrån har man en magnifik utsikt över staden, fortet och den omgivande gröna Elsa-dalen. Tillbaka i Montecatini har vi även denna kväll fri för egna strövtåg och restaurangbesök.

  Elsa-dalen med San Gimignano & vingårdsbesök
 • Dag 6.: Montecatini Terme - Montalcino

  I hjärtat av Chiantiregionen ligger den pittoreska byn Gaiole in Chianti. Vi besöker det kända vinhuset Badia a Coltibuono, provar deras viner och äter en god lunch. Vi färdas söderut mot Toscanas mest natursköna region, vackra Orciadalen. Vårt andra vingårdsbesök för dagen gör vi på vingården Fattoria del Colle som ligger i Colle utanför byn Trequanda. Efter en vinprovning med spännande viner från området har vi inte långt kvar att åka till Montalcino. Här bor vi 3 nätter på Hotel dei Capitani. Hotellet ligger vid den medeltida stadsmuren med fantastiskt utsikt över kullarna långt nedanför. Stadens medeltida centrum med alla delikatessbutiker, vinbarer och restauranger ligger bara ett kvarter bort.

 • Dag 7.: Montalcino & Montepulciano

  I dag lär vi känna två mycket omskrivna vinområden, Montalcino och Montepulciano. Självklart håller deras viner den högsta klassificeringen som ett italienskt vin kan få, DOCG. Vi börjar hos Fattoria dei Barbi, en klassisk vinproducent som var en av de första som introducerade Brunello die Montalcio. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi njuter av en härlig vinprovning och en god lunch på gården och fortsätter till nästa vinområde, Montepulciano, där provar vi områdets mest berömda vin Vino Nobile de Montepulciano. Kvällen fri.

  Montalcino & Montepulciano
 • Dag 8.: Chianti

  Efter frukost åker vi till den charmiga staden Castelnuovo Berardenga som ligger omgiven av vinfält och kullar i det berömda vindistriktet Chianti. Det mycket kända vinhuset Agricola San Felice välkomnar oss till en vinprovning. Efter provningen får vi lite tid att strosa runt i den vackra omgivningen innan vi fortsätter för nästa vinprovning till vinhuset Fattoria de Fèlsina. Självklart ska vi även denna dag ha en gemensam lunch. Detta är vårt sista vingårdsbesök i Toscana och sista chansen att fylla på vininköpen. Åter i Montalcino är kvällen fri.

 • Dag 9.: Montalcino - St. Michele all´Adige

  Dags att packa våra väskor och påbörja återresan. Under dagen stannar vi till hos 4 Madonne Caseificio dell’Emilia för att prova Italiens kanske mest kända ost, parmesan. Vi fortsätter till San Michele all Ádige, 2 mil norr om Trento. Logi 1 natt på Hotel Garni La Vigna.

 • Dag 10.: St. Michele all´Adige - Bindlach

  Vi fortsätter vår återresa, som går via Brennerpasset och Kufstein till Tyskland. Middag och övernattning på Transmar Travel Hotel i Bindlach.

 • Dag 11.: Bindlach - Rostock

  På de snabba tyska motorvägarna kör vi mot Rostock för middag och övernattning på hotell Vienna House Sonne Rostock. Hotellet ligger centralt vid Rådhusplatsen och nära gågatan Kröpeliner Strasse.

 • Dag 12.: Till avstigningsorten

  Efter en god frukost tar vi morgonfärjan till Danmark och senare till Helsingborg. Under eftermiddagen och kvällen når vi våra avstigningsorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/10Flera Toscana - magiska smakerKontakta resebyrån22 560:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

B&B Hotel Rostock Hafen
Rostock ligger precis vid Östersjön och har en unik hanseatisk känsla. B&B Hotel Rostock Hafen ligger i den östra delen av Gamla stan och är perfekt för att lära känna staden. B&B Hotel Rostock Hafen...

Övernattning Dag 2 - 3

Hotel Günter
Hotel Günter är ett trevligt hotell i Lenting nära Ingolstadt. Njut av den mysiga atmosfären och komforten på vårt hotell, upptäck det fantastiska naturlandskapet mellan Donau-dalen och Frankiska albs...

Övernattning Dag 3 - 6

Hotel Boston
Boston är ett 4-stjärnigt hotell i Montecatini Terme, perfekt för att unna sig en hälsosemester i hjärtat av Toscana. Familjen Biondi har välkomnat gäster i tre generationer och omger dig med skräddar...

Övernattning Dag 6 - 9

Hotel dei Capitani
Hotellet ligger i en del av 1800-talets "Catasto Leopoldino" i Montalcinos historiska centrum. På bakgården finns en stor panoramaträdgård och en pool som har skapats för att likna en medeltida fontän...

Övernattning Dag 9 - 10

Hotel Carni La Vigna
Hotel Garnì “La Vigna” är ett familjeägt B&B som präglas av en varm atmosfär. Hotellet är omgivet av de fascinerande äppelträdgårdarna och vingårdarna längs Strada del Vino e dei Sapori della P...

Övernattning Dag 10 - 11

Transmar Travel Hotel
Transmar Travel Hotel erbjuder moderna rum, en elegant restaurang i lantlig stil och en bistro i medelhavsstil. De rymliga rummen på Transmar Travel Hotel har kabel-tv, skrivbord och eget badrum. WiFi...

Övernattning Dag 11 - 12

Vienna House Sonne Rostock
Östersjöns romantiska hamn känns överallt i Rostock. Vinden visslar igenom staden och det är en del av charmen med kuststaden. Tack vare sina smala gator, tunga tegelbyggnader och viktiga kyrkor är un...