Skip to main content

Småland med glasriket, natur & historia

I det småländska Glasriket med sina trolska skogar och många sjöar har det tillverkats munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Det unika konstglaset är berömt världen över och hantverket finns i många svenska hem. Under en dagsutflykt färdas vi Vilhelm Mobergs litterära fotspår till bl.a. Duvemåla och följer utvandrarnas väg förbi Bökevara till Moshult. Vi besöker Kosta som är ett av Sveriges äldsta glasbruk. Här har det skapats vackert glas sedan 1742. Här får vi även uppleva den berömda hyttsillen, en riktig festkväll i hyttan som var dåtidens samlingspunkt. Besök på Utvandrarnas hus, Smålands museum och Sveriges glasmuseum bjuder på intressanta inblickar i kulturhistoria och svenska glasets utveckling.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 4/7
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn

 • Dag 1.: Växjö & vackra Helgasjön

  Avresa på morgonen mot residensstaden Växjö som ligger i hjärtat av Småland. Väl framme i Växjö äter vi en gemensam lunch på Ryttmästaregården innan vi stiger vi ombord på ångbåten S/S Thor. Ångaren Thor byggdes år 1887 på Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm. Samma år färdigställdes även Sveriges sydligaste sluss vid Åby som vi passerar under en båttur på Helgasjön, där vi även ser Kronobergs slottsruin från sjösidan. Vi installerar oss för 2 nätter på Elite Stadshotellet som ligger mitt i centrum. På gångavstånd finns en av Sveriges längsta gågata med mängder av butiker och restauranger samt Växjö domkyrka där diktaren Esaias Tegnér verkade som biskop. Kvällen fri.

 • Dag 2.: Vilhelm Mobergs utvandrarbygder och Glashyttan i Kosta

  Efter frukost tar vi plats i bussen och åker till det lilla samhället Kosta. Här möter oss en lokalguide för en tur i Vilhelm Mobergs utvandrarbygder. Vi åker först till Duvemåla och Duvemåla hage. Därefter följer vi utvandrarnas väg förbi Bökevara och Rävkullens festplats vid Åkerby vägskäl. Vi fortsätter till Ljuder och därifrån till Korpamoen och sedan vidare till Moshult där vi ser stationen, torvmossen, Modala glasbruk, handelsboden och Pestkyrkogården. Vår gemensamma lunch, en äkta ”Mobergare”, serveras på Moshults vandrarhem, beläget mittemot skolan där Vilhelm Moberg gick. Vi åker sedan tillbaka mot Kosta och på vägen stannar vi till vid Bjurbäcken där Mobergs soldattorp var beläget. Under en guidad visning av glashyttan får vi se hur glasblåsarna tar den glödheta massan ur ungrarna och förvandlar den till spröd kristall eller robusta skålar. Här har det skapats glas i världsklass sedan år 1742, då de första glasblåsarna från Thüringen i Tyskland gjorde entré. Efter visningen får vi tid på egen hand att botanisera runt bland det stora shoppingutbytet på Kosta Outlet. Här kan man fynda allt från glas till märkeskläder och heminredning. Därefter samlas vi åter i glasbruket för att tillsammans uppleva en riktig småländsk umgänges- och mattradition, Hyttsill. Vi bjuds på traditionell mat tillsammans med underhållning och glasblåsning. Menyn är i princip oförändrad sedan förr i tiden och består då liksom nu av småländsk mat i form av salt sill, knaperstekt fläsk, isterband och bakad potatis. Efter denna trevliga kväll återvänder vi till vårt hotell i Växjö.

 • Dag 3.: Till avstigningsorten

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet. Innan vi påbörjar hemresan besöker vi Kulturparken Småland med sina olika muséer som ligger på gångavstånd från varandra. Här får var och en strosa runt efter eget intresse. I Utvandrarnas hus finns olika utställningarna som skildrar 1800- och 1900-talens stora emigrationsvåg till Amerika. På Smålands museum och Sveriges glasmuseum kan man lära sig mer om småländsk kulturhistoria och det svenska glasets utveckling. Återresa till våra avstigningsorter med lämpliga raster längs vägen.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/7Flera Småland med glasriket, natur och historiaMer än 84 850:-BokaMer information

Hotell

Destinationshotell

Elite Stadshotellet Växjö
Precis vid Stortorget ligger Elite Stadshotellet som är ett pampigt och vackert hotell i Växjö som andas gamla anor och erbjuder en klassisk miljö samt moderna bekvämligheter. elite.se/sv/hotell/vaxjo...