Skip to main content

Ryttmästarbostället - Vasa till Rasken

Vackert beläget vid Simsjöns strand i Skövde hittar vi Ryttmästarbostället. Vi får höra om hur vårt Sverige byggdes upp och blev en stormakt i Europa. En spännande dag i en unik miljö utlovas.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • 17/8
    Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn

  • Vackert beläget vid Simsjöns strand i Skövde hittar vi Ryttmästarbostället. Vi får höra om hur vårt Sverige byggdes upp och blev en stormakt i Europa. En spännande dag i en unik miljö utlovas.

    Avresa med buss på morgonen mot Skövde och Ryttmästarbostället. I Sjötorp stannar vi till för en busskaffe på stående fot. Väl framme på Ryttmästarbostället tas vi om hand av Kavallerimajoren Bernhard Englund, som inlevelsefullt berättar om gamla knektar och deras befäl. Vi bjuds på en beskri­vande inblick i Sveriges historia från Vasa till Rasken. Vi får se torp från Carl XI tid, torp i Raskensmiljö samt Ryttarbostället. Även den måttligt historieintresserade rycks med i majorens berättelse.

    Vi får höra om hur vårt Sverige byggdes upp och blev en stormakt i Europa på en mansålder. Vidare berättas om vardagslivet på torpen, om stora barnkullar, där bara de starkaste överlevde. Vi besöker ryttar­torp från 1600- och 1800-talen. Vi får inte bara höra om Erik Dahlbergs boställe vi får uppleva det också. I museet visas stenåldersvapen och verktyg, mynt från Olof Skötkonung t.o.m. Oscar II.

    Under vår rundvandring bjuds vi på en välsmakande lunchbuffé bestående av sill & potatis, gubbröra, pestoöverbakad lax, lantpaté, Janssons frestelse, köttbullar, skagenröra, gravad lax med mera. Efter vår historievandring tar vi åter bussen hem mot Värmland.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/8Flera Ryttmästarbostället - från Vasa till RaskenMer än 81 070:-BokaMer information