Skip to main content

Lunchkryssning på Hjälmaren

Välkomna ombord! Under vår resa kommer vi att njuta av både räkor och vackra vyer. Under ett par timmar blir vi guidade av vår kapten som sakta styr ut mot Hjälmaren.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 4/8
  Buss Kil-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro

  13/9
  Buss Forshaga-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro

 • Dagstur

  Örebro hamn ligger mitt i centrum, ett stenkast från Örebro slott. Från hamnplan går båtfärden först
  genom Örebros stadsbebyggelse med många av stadens pampigaste villor. Vi passerar sedan den vackra stadsparken och Wadköping, känt för sina fina hus från 1500-1800-talen. Bebyggelsen flyttades hit från olika delar av staden för att bevaras när staden moderniserades.

  Vi slussar sedan ner 2,5 m i Örebro sluss till Hjälmarens nivå, innan turen fortsätter genom den lummiga
  Svartån. I sakta mak passerar vi småbåtshamnen och naturreservatet Oset i det vackra åstråket, som
  förvandlas till ett fantastiskt friluftsområde från att under många år varit Örebros baksida. Medan vi
  passerar både betesmarker och herrgårdar styr vår kapten oss via Hjälmarens minsta fjärd, Hemfjärden
  och Mellanfjärden.
  Under hela vår resa guidar vår kapten om Örebros sjöfartshistoria, sevärdheter och om den stora förvandlingen som skett efter den stora sjösänkningen på 1880-talet.

  Under resans gång står det stora lunchbordet uppdukat med räkor och diverse tillbehör. Till maten
  ingår lättdryck samt kaffe och kaka. Önskar man hellre en fläskfilé med tillbehör, meddelas detta vid bokning. Vid 15-tiden är vi åter i Örebro och nu har vi par timmar på oss att flanera på egen hand.

  Inte långt från hamnplan hittar vi Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning. Strosa genom parkens trädgårdsrum och upptäck Blomstergården, Rosengården, Magnolialunden, Rhododendronparken och Örtagården. I parken hittar vi även Stadsträdgårdens restaurang och café, klart värt ett besök.
  Intill Stadsträdgården finner vi Wadköping. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra butiker och hantverkstäder.

  Innanför Örebro slotts tjocka murar har många kapitel i Sveriges historia skrivits. Ända sedan medeltiden har slottet varit Örebros självklara mittpunkt. Skyddat av Svartåns virvlande strömmar har slottet vakat över alla som passerat över ån. Idag är slottet en levande och öppen attraktion med visningar, evenemang och utställningar. I slottets sydvästra torn hittas både entrén och slottsbutiken. (Se slottets hemsida för öppettider och utställningar) Vid 17-tiden går vår buss åter mot Värmland och våra avstigningsorter. Åter i Karlstad c:a 18.30.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
13/9Flera Räkor i trängsel- en lunchkryssningMer än 8725:-BokaMer information