Skip to main content

Österlen & Kullabygden – en kulinarisk upplevelse

I Sveriges sydligaste landskap hittar vi många smultronställen. Mycket på Österlen handlar om den magiska naturen, vackra miljöer och kulinariska upplevelser. Här finns gårdar med vinodlingar, vinslott, trevliga gårdsbutiker och ett vackert landskap att njuta av. I Kullabygden och runt Kullaberg håller Europas nya vindistrikt på att växa fram. Under våra dagar besöker vi ett vinslott och lokala producenter som med stor kärlek och omsorg odlar och förädlar sina gårdsprodukter. Vi bor 4 nätter i pittoreska Simrishamn med sina pastellfärgade hus och mysiga kullerstensgator.

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 29/8
  Buss Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn

 • Dag 1.: Till Simrishamn

  Avresa från Värmland under morgonen med siktet inställt på Österlen med lämpliga raster längs vägen. I Simrishamn inkvarterar vi oss för 4 nätter på Hotel Svea, ett trevligt familjeägt hotell med anor från 1840. Första kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2.: Simrishamn, Kiviks Musteri & vinslott

  Simrishamn är en välbevarad kuststad med ett medeltida ursprung. Efter en spännande och intressant stadsvandring i de gamla delarna av staden åker vi för ett besök till Kiviks Musteri. I vinhuset får vi veta mer om hur man på traditionellt vis jäser äppelmust till äppelvin som sedan framställs till cider. Precis likt de stora ciderländerna England och Frankrike gör, fast på Kiviks eget sätt med skånska äpplen. I ciderkällaren provar vi oss igenom olika cidersorter tillsammans med en tallrik smårätter på lokala råvaror. Vi återvänder till Simrishamn och vårt hotell för att pusta ut lite. Senare under eftermiddagen tar vi plats i bussen igen för att åka till Kronovalls Vinslott i Tomelilla, ett fantastiskt vackert barockslott med tillhörande barockträdgård med intressanta växter. Byggnaden är flera sekler gammal, men fick sitt nuvarande utseende på 1890-talet av arkitekten Isak Gustaf Carlson, som även utformat Nordiska museet i Stockholm. Idag fungerar slottet som vinslott. Vi får en visning av slottets salar och iskällaren, som ligger 8 meter under markytan. Här lagras tiotusentals flaskor av svenskt mousserande vin. Dagen avrundas med en gemensam 4-rätters middag baserad på säsongens läckerheter med tillhörande vinpaket i slottsrestaurangen.

 • Dag 3.: Österlens gårdar & Nordic Sea Winery

  Idag besöker vi ett antal av Österlens gårdar med personlig touch och hemma hos känsla. Vi börjar dagen med att hälsa på Österlenkryddor där vi får veta allt om kryddodlingen och säsongens smaksättningstips. Vi besöker gårdsbutiken för att botanisera bland allt det goda som skördats från kryddfälten. På Köpingsbergs Vingård provar vi mousserande viner under sakkunnig ledning. Vi fortsätter till Örums Nygård som har genomgått en förvandling från jordbruksverksamhet till hotell. Här serveras vi en god lunch som är inspirerad av de fem gårdar vi besöker under dagen. På Petersborgs Gård odlas det senapsfrö, både gult och brunt. I senapstillverkningen får vi se och prova gårdens prisbelönta och otaliga senapsvarianter. Dessa hittar vi på hyllorna i gårdsbutiken. Efter besöket är vi många senapsburkar och erfarenheter rikare. Vi avslutar dagen i Simrishamn med ett besök på Nordic Sea Winery, som är en av norra Europas mest moderna vinanläggning. Här produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Vi serveras en välkomponerad 3-rättersmiddag efter säsong inklusive några noga utvalda viner.

 • Dag 4.: Kullabygden

  På södra sluttningen av Kullaberg ligger Arilds vingård som vackert ramas in av strövområden och böljande vinfält. I restaurangen som ligger mitt i vinfältet serveras vi en god lunch som tillagats med förstklassiga varor från lokala bönder. Därefter får vi en guidad visning och ett smakprov av gårdens egna viner. Vi avrundar vårt besök i Kullabygden med kaffe och hembakat på Albertsgården innan vi återvänder till Simrishamn. Kvällen fri.

 • Dag 5.: Till avstigningsorten

  Efter några härliga dagar på Österlen är det dags att återvända till Värmland och våra respektive avstigningsorter.

Karta