Skip to main content

Hjälmare kanal & dess slussar

Välkommen ombord på M/S Lagerbjelke och en naturskön lunchkryssning.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 28/6, 6/9
  Buss Säffle-Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro-Arboga

  16/8
  Buss Arvika-Kil-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro-Arboga

 • Hjälmare kanal går mellan Mälaren, Arbogaån till Hjälmaren och är Sveriges äldsta konstgjorda vattenled. Kanalen är totalt 13,7 km lång och har 9 slussar. Med en höjdskillnad på 21,2 meter från Arbogaån till Hjälmaren. Kanalen byggdes 1623-1639 med syfte att underlätta transporten av bl.a. järn och spannmål mellan Örebro, Bergslagen med Stockholm.

  Under vår resa från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren passerar vi 7 slussar, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. De tyngsta slussportarna väger 11 ton, så det är ett imponerande maskineri som ska till för att öppna och stänga dem med handkraft.

  Förutom slussar upplever vi den trolska Bergskanalen, en sträcka på 600 meter som ligger insprängd i urskogen. Vidare under resan passerar vi storslagna ekhagar, naturreservat, grönskande ängar och betesmarker samt områden med rikt fågelliv och unik fauna.

  Ombord berättar befälhavaren om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter längs färdvägen. Vi får också bevittna slussningarna på riktigt nära håll. Under vår kryssning på ca 3 timmar serveras en välsmakande lunch med sjöutsikt. Notholmen är kanalens sista sluss innan Hjälmaren och det är här vi åter möter upp vår buss för vidare transport till våra avstigningsorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/6Flera Hjälmare kanal & dess slussar5895:-BokaMer information
16/8Flera Hjälmare kanal & dess slussarMer än 8895:-BokaMer information
6/9Flera Hjälmare kanal & dess slussarMer än 8895:-BokaMer information