Skip to main content

Historiska Magdeburg med slott, parker & bergsområdet Harz

Magdeburg är huvudstad i tyska delstaten Sachsen-Anhalt, och ligger vid floden Elbe cirka 25 mil sydost om Hamburg. Staden är en riktig pärla med en intressant, över 1000 år, gammal historia väl värd att ta del av.

Här finns ca 20 trädgårdar och parker, domkyrkan med konstverk från antiken till modern tid. En mycket annorlunda arkitektonisk sevärdhet är Gröna citadellet, ett stort rosa bostadskomplex ritat av Friedensreich Hunderwasser och färdigställt så sent som 2005.

Med Magdeburg som utgångspunkt besöker vi också slotten Hundisburg och Wörlitz. Vi besöker det natursköna bergsområdet Harz där vi åker ångtåg mellan Harzgerode och Quedlinburg, två städer med mängder av fina korsvirkeshus.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 17/7
  Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Mölndal-Helsingborg

 • Dag 1.: Till Rostock

  Avresa på morgonen till Helsingborg. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten blir det tid för mat och shopping. Övernattning på hotell Pentahotel.

 • Dag 2.: Rostock - Magdeburg

  Efter frukost fortsätter vi på snabba tyska vägar förbi Berlin och Potsdam till Magdeburg, vars gamla centrum är fantastisk fint och andas romantik av en svunnen tid. Det är svårt att föreställa sig att allt var sönderbombat efter andra världskriget. Kyrkorna är många och när man vandrar i kvarteren runt katedralen och ner mot floden Elbe så slår historiens vingslag mot en. Otto den store är fortfarande en viktig symbol för Magdeburg och vid det gamla Rådhustorget, Alte Markt, kan man beskåda den Gyllene Magdeburgryttaren, en kopia av den ursprungliga statyn från 1200-talet (originalet kan man se på Kulturhistoriska Museet i Magdeburg).

  Efter en gemensam lunch tar oss en lokalguide med på en guidad tur till fots inne i det ”gröna citadellet” som fått sitt namn efter det grönbetäckta taket. Den unika byggnaden, med träd som rotat sig på husets ytterväggar, formgivaren Friedensreich Hundertwassers sista futuristiska projekt. Huset fungerar som bostadshus, men på innergårdarna finns butiker och caféer som man kan besöka. De människor som bor här får själva välja hur det ska se ut runt deras fönster så långt de når med arm och pensel. En annan stor sevärdhet är den 800 år gamla domkyrkan (Magdeburger Dom), som ligger vid floden Elbe. Vi installerar oss för 3 nätter på hotell Intercity Hotel Magdeburg med närhet till stadskärnan och de traditionella shoppinggatorna Breiter Weg och Ernst-Reuter-Alle som är fyllda med spännande och intressanta specialbutiker, caféer och restauranger. Första kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3.: Elbauenpark med milleniumtornet & barockslottet Hundisburg

  Idag besöker vi Elbauenparken som är en vidsträckt grön park mitt i Magdeburg. Den har förvandlats från militärbas till en 93 hektar stor oas där Milleniumtornet tronar. Tornet skapades för en tysk trädgårdsmässa 1999 och är med sin höjd av 60 meter världens högsta träkonstruktion av sitt slag. Rampen och utsiktsplattformarna på utsidan bjuder på panoramautsikt över omgivningen. Efter parkbesöket och en gemensam lunch besöker vi barockslottet Hundisburg. Här får vi en guidad tur genom slottet och den vackra trädgården, som anlades under slutet av 1600-talet. Under sen eftermiddag är vi åter i Magdeburg. Kvällen fri.

  Elbauenpark med milleniumtornet & barockslottet Hundisburg
 • Dag 4.: Wörlitz slott & ångtåg mellan Harzgerode och Quedlinburg

  Efter frukost tar vi plats i bussen och färdas till Wörlitz slott som ligger vackert vid sjön Wörlitz. Slottet byggdes mellan 1769 och 1773 åt prins Franz och var den första byggnaden i tysk klassicism. Inredningen återspeglar den rika byggarens tankesätt, resor och intressen. Här byggdes bland annat frys, en utdragbar dubbelsäng och ett system av underjordiska passager. Efter en guidad rundvandring genom slottet åker vi i små båtar på parkens sjö och i kanalerna där vi ser slottet samt dess omgivningar från flera perspektiv, liksom ön Stein med sin konstgjorda vulkan. Efter en gemensam lunch i Wörlitz tar vi oss vidare till Harzgerode som redan på 1300-talet var en stad med vackra korsvirkeshus i de gröna Harzbergen. Här åker vi tåg med Harzer Schmalspurbahnen till världsarvet Quedlinburg. Staden har ca 1 300 korsvirkeshus och svensk anknytning då prinsessan Sofia Albertina, syster till Gustav III, var regent här under 1700-talet. Tillbaka i Magdeburg är kvällen fri.

  Wörlitz slott & ångtåg mellan Harzgerode och Quedlinburg
 • Dag 5.: Magdeburg – Lübeck

  Vi lämnar Magdeburg och åker mot Hannover och Hamburg och vidare till Lübeck. Tid för shopping om tiden medger. Middag och övernattning på Viva Hotel by Vier Jahreszeiten.

 • Dag 6.: Till avstigningsorten

  Efter två färjeöverfarter och ett par timmars resa genom Danmark är vi tillbaka i Sverige och med lämpliga raster längs vägen når vi våra avstigningsorter.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/7Flera Historiska Magdeburg med slott, parker och bergsområdet HarzMer än 810 850:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Pentahotel Rostock
Hotellet ligger i Rostocks historiska stadskärna, 5 minuters promenad från torget Neuer Markt och kyrkan Marienkirche. Här erbjuds välinredda rum med en 32-tums platt-TV. De rymliga rummen på Pentahot...

Övernattning Dag 2 - 5

IntercityHotel Magdeburg
IntercityHotel ligger i hjärtat av Magdeburg, bara 50 meter från centralstationen. Här erbjuds modernt boende, en restaurang och en daglig frukostbuffé. https://hrewards.com/en/intercityhotel-magdebur...