Skip to main content

Hälsingland - vilt & vackert

Hälsingland är ett av våra mest mångskiftande landskap med sina djupa skogar, ett rikt rovdjursliv, blånande berg, böljande dalgångar, spegelblanka insjöar och forsande vatten i skön harmoni.

Vårt första mål är Wij Trädgårdar, en av Sveriges vackraste parker. Vi besöker några av de vackra Hälsingegårdarna varav en ingår i UNESCOs världsarvslista, som totalt upptar 7 utvalda gårdar i Hälsingland. Här upplever vi traktens unika historia på bästa sätt. Ett mycket intressant besök väntar på Växbo Lin, ett av de få linneväverier som idag finns kvar i Sverige och vackert beläget i Trolldalen som är en del av Sveriges längsta rullstensås.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 25/7
  Buss Grums-Karlstad-Molkom-Filipstad

 • Dag 1.: Till Bollnäs

  Vi lämnar Värmland på morgonen och kör mot Hälsingland. I Ockelbo besöker vi Wij Trädgårdar, en av vårt lands vackraste parker. Här varvas odling med konst och hantverk. Området är fyllt med upplevelser för alla sinnen och i ständig utveckling. Det är inte svårt att bli fylld av inspiration till egna trädgårdsdrömmar. Här serveras vi också en välsmakande lunch i trädgårdsköket. Väl framme i Bollnäs installerar vi oss för 3 nätter på hotell Scandic Bollnäs. Gemensam middag på hotellet.

  Till Bollnäs
 • Dag 2.: Hälsingegårdar

  Idag färdas vi genom det vilda landskapet till Ljusnans norra del. Här besöker vi den levande hälsingegården Engbergs i Stavsäter med eget tunnbrödsbageri. Under en guidad rundtur är det självklart att vi serveras förmiddagskaffe med tunnbrödsrulle. Vi fortsätter till Ljusdals fornminnes- och hembygdsgård. Med vacker utsikt över Ljusnan finns här ett 20-tal vackra byggnader som är insamlade från olika delar av socknen. Efter en gemensam lunch åker vi till världsarvsgården Bommars i Letsbo. I husen finns originalinredning från mitten av 1800-talet och rummen är dekorerade med marmorerings- och ådringsmålningar. Gårdens ägare visar oss runt och berättar om gården, världsarvet, livsöden som hänt här och bjuder oss på en kopp kaffe. Vi återvänder till vårt hotell i Bollnäs där middagen väntar.

  Hälsingegårdar
 • Dag 3.: Järvsöbygden

  Uppe i de skogsklädda bergen utanför Järvsö besöker vi den välkända fäboden Harsen. Här ligger Bergmans skojegård som i fyra byggnader visar upp föremål och historia om gångna tiders fäbobruk. Vi fortsätter in till Järvsö och Stenegård, ett av Hälsinglands främsta besöksmål. Här samsas gamla hantverkstraditioner, byggnadsvård och Världsarvscentrum med samtida konst, musik och hantverk. I östra flygeln ligger Lill-Babs museum (entré exkl). I gårdsrestaurangen finns möjlighet att äta lunch på egen hand. På Kyrkön i Ljusnan ligger Järvsö kyrka som anses vara Sveriges största landsortskyrka. Vi njuter av den vackra utsikten över Järvsöbygden från Öjeberget innan vi återvänder till vårt hotell där vi samlas för kvällens middag.

  Järvsöbygden
 • Dag 4.: Till avstigningsorten

  Innan vi påbörjan hemresan besöker vi Växbo som ligger strax utanför Bollnäs. Detta är ett fantastiskt kulturområde och en av Sveriges bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Under en guidad visning av linnefabriken får vi se hur produktionen går till idag, från lingarn till glänsande linne. Vi gör också ett besök i Trolldalen där Växboån slingrar sig fram i dalgången. Under århundraden har ån gett kraft till olika vattendrivna verk. En unik samling byggnader vittnar om linets väg i dalen fram till för cirka 100 år sedan. Efter en gemensam lunch är det dags att lämna Hälsingland och styra mot våra avstigningsorter.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/7Flera Hälsingland vilt och vackertMer än 86 850:-BokaMer information

Hotell

Destinationshotell

Scandic Bollnäs
Bo med vacker utsikt över sjön Varpen, nära Bollnäs charmiga stadskärna. Njut av solnedgången, ät en bit mat i restaurangen och avsluta med ett parti krocket på baksidan. Eller träna i vårt gym, basta...