Skip to main content

Guldkorn på Österlen

I Sveriges sydligaste landskap hittar vi många smultronställen. Här möts land och hav, här är sommaren längre än någon annanstans i Sverige. Under våra dagar besöker vi Karl Fredriks och Petters Eklaholm, vingården Nordic Sea Winery, Dag Hammarskjöld gård Backåkra, Autoseum med bl.a. Nisse Nilssons lyx- sportbilar. I Simrishamn, med sina gamla fisketraditioner, pastellfärgade hus och mysiga kullerstensgator, bor vi 3 nätter.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 22/9
  Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn

 • Dag 1.: Till Simrishamn

  Avresa från Värmland under morgonen med siktet inställt på Simrishamn. Intill havet hittar vi vårt boende, Hotel Svea. Ett trevligt familjeägt hotell med anor från 1840. Varje kväll serveras middagen i hotellets restaurang.

 • Dag 2.: Österlen

  Vi börjar dagen med en stadig hotellfrukost innan vi tar plats i bussen för ett besök på Karl Fredriks Eklaholm. Våren 2020 sände TV4 första programmet från Eklaholm och det bjöds på både inspiration om blommor, trädgård och inredning. De gamla ladugårdsbyggnaderna är nu mer smakfullt inredda till både butik och konstgalleri.

  Kort resa söderut mot Dag Hammarskjölds Backåkra, idag ett modernt museum som speglar Dag Hammarskjölds roll som FN:s generalsekreterare men också som kulturmänniska och naturälskare. Inte långt från Backåkra serveras dagens lunch.

  Vi rullar vidare mot Sandhammarens fyrplats. Sandhammarudden vid Skånes sydöstra hörn är sedan hundratals år tillbaka känd som en av norra Europas största skeppskyrkogårdar. Bornholmsgattet är ett av världens mest trafikerade sund, här passerar över 50 000 fartyg per år. Det stora antalet förlisningar ledde så småningom till att Sverige fick sin första livräddningsstation. Här möter vi vår guide som berikar oss med historien om Sandhammarens fyr. Fyrens höjd är 29,5 meter och vi är välkomna att klättra de 108 trappstegen upp till toppen. Från fyrbalkongen ser vi den danska ön Bornholm i sydost.

  Efter en innehållsrik dag tar vi kustvägen och små pittoreska fiskelägen passeras på vår väg tillbaka till Simrishamn.

 • Dag 3.: Simrishamn

  Dagens första utflyktsmål blir Nordic Sea Winery. Vineriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar. På Nordic Sea Winery produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Under vårt besök bjuds vi på en filmvisning om anläggningen som avslutas med vinprovning och lunch.

  Vi fortsätter dagen på Autoseum, ett av Europas förnämsta motormuseer med över 200 fordon.
  Utställningen ger en överblick över svensk bilsporthistoria från tidigt 1900-tal fram till i dag. Bland annat hittar vi Nisse Nilsson Collection med 150 olika lyx- sportbilar. En av svensk bilsports stora ikoner, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har en separat utställning. Vi hittar även Sveriges enda utställning om modellflyg.

  Vi avslutar dagen med en guidad vandring genom staden. Vi får se fattigkvarteren som blivit inne, hamnen som numera mest är fiskehamn, men hur länge, Storgatan med sina köpmansgårdar, Stortorget med kyrkan och Rådhuset. Vi gör ett besök på Österlens museum för att titta närmare på de dekorerade Simrishamnsdörrarna.

 • Dag 4.: Till avstigningsorten

  Vi tackar Skåne för dessa dagar och efter frukost börjar vår resa norr ut och våra avstigningsorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/9Flera Guldkorn på ÖsterlenFullbokad, väntelista4 990:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Destinationshotell

Hotel Svea
Det anrika, familjära & havsnära Hotellet. Vi ligger mitt i pittoreska Simrishamn, med sina unika små butiker och sitt myllrande konstnärsliv & stenkast från tågstationen. I Restaurang Piraten kan ni...