Skip to main content

Gotland & Fårö

Gotland är unikt, lite som att resa utomlands - kontrasternas ö!

Här varvar vi ringmur och raukar med stränder, fiskelägen och lokalproducerade läckerheter. Norröver finns droppstensgrottorna i Lummelunda och Ingmar Bergmans Fårö. Den kända rauken Hoburgsgubben reser sig med blick över havet på Gotlands sydligaste spets. Följ med på en härlig upptäcktsfärd med unika naturupplevelser, medeltida miljöer, ett fint hantverk och ett språk fyllt av mystik. Vi bor 5 nätter på hotell Best Western Solhem som ligger granne med ringmuren och nära till Visbys trevliga butiker och restauranger.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 9/9
  Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro

 • Dag 1.: Till Visby

  I tidig morgontimma beger vi oss mot Nynäshamn för att ta färjan till Visby, dit vi anländer vid 15-tiden. Vid ankomst i Visby åker vi direkt upp till Lummelundagrottan. Temperatur i grottan är 8 grader och lägsta passage är 1,40 m. Trappor förekommer upp och ner i grottan och man går på cementerade gångar inne i grottan. Efter en guidad visning inkvarterar vi oss för 5 nätter på hotell Best Western Solhem. Hotellet ligger i Palissadparken, alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet och bara ett stenkast från Visbys centrum. Dagen avslutas med en gemensam middag.

  Till Visby
 • Dag 2.: I Visby

  Efter en god frukost möter vår lokalguide upp för att börja dagen med en stadsvandring. Tänk på att gatorna består mestadels av kullersten, ta på bekväma skor. Visby innerstad har varit en del av UNESCOs världsarv sedan 1995. Till nästan varje gammalt hus, ruin eller plats hör en levande berättelse eller fantasieggande sägen. Vår vandring börjar i Almedalen och fortsätter mot de medeltida packhusen utmed Strandgatan och sedan vidare mot Kruttornet och den Botaniska trädgården. Vi besöker den vackra och ståtliga domkyrkan Sankta Maria som är den enda av Visbys många kyrkor som fortfarande är välbevarad och används för sitt ursprungliga ändamål. Vår vandring går genom Visbys smala, slingrande gator och gränder, förbi kyrkoruiner och ståtliga borgarhus. Efter den guidade turen är det dags att på egen hand upptäcka staden. Middag på egen hand i Visby.

  I Visby
 • Dag 3.: Norra Gotland & Fårö

  Idag tar vi oss med vår lokalguide till norra Gotland som lockar sina besökare med karga stenstränder och säregen natur. Det första stoppet blir vid Bungemuseet, ett av Sveriges största och förnämsta friluftsmuseum, där vi får en bild av den gamla gotländska allmogekulturen. Från färjeläget Fårösund tar vi färjan till Fårö, ca 7-9 min sjöresa. Fårö har alltid fascinerat sina besökare med sitt ljus, sin natur och sitt säregna landskap. Vi upplever detta när vi kör de slingriga vägarna genom naturreservatet Digerhuvud som är Gotlands största raukområde. Vid Langhammars by på Fårös nordvästra kust stannar vi en stund och tittar på de jättelika stenfigurerna. En av öns finaste sandstränder finns vid Sundersand och vi avnjuter en gemensam lunch på Fårögården. Efter en kort färjefärd bär det av mot Visby igen. Kvällen fri.

  Norra Gotland & Fårö
 • Dag 4.: Södra Gotland

  Idag går färden med lokalguide söderut. Sudret, som södra Gotland kallas, är något som varje besökare bör uppleva. Här blandas frodiga åkrar med vindpinade stränder och slätter med tät skog. På vår väg söderut passerar vi charmiga fiskeläget i Gnisvärd och längs Ekstakusten ser man de båda Karlsöarna. I den lilla socknen Vamlingbo finns mycket att titta på, bl.a. Naturum Gotland, Vamlingbo trädgårdar och Forum Östersjöns utställning. Här finns också Museum Lars Jonsson, den kände fågelmålaren. Här gör vi ett besök för att se de vackra fågelmålningarna. Sista biten fram till sydspetsen och rauken Hoburgsgubben följer vi Kettelviksvägen, som slingrar sig fram utmed havet. Gemensam lunch äter vi på Kattlundsgåren i Grötlingbo, en mycket gammal gård med dokumenterad historia sedan 1200-talet. Middag på egen hand i Visby.

  Södra Gotland
 • Dag 5.: Visby

  Idag utforskar vi vackra Visby på egen hand. Under strövtåg längs kullerstensgatorna befinner man sig mitt i stadens historia bland kyrkoruiner och trappgavelhus. Dessutom är Visby är en levande stad med ett stort utbud av caféer, restauranger och shopping.

  Visby
 • Dag 6.: Till avstigningsorten

  Efter en tidig frukost är det dags för oss att lämna Gotland och börja vår hemresa till respektive avstigningsort.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
9/9Flera Gotland och Fårö Mer än 810 750:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 6

Best Western Solhem Hotel Visby
Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet ligger Best Western Solhem Hotel. Byggnaden är vackert beläget i Palissadparken bara ett stenkast från Visbys centrala delar. Hotellet erbjud...