Skip to main content

Gotland & Fårö

Gotland är unikt, lite som att resa utomlands - kontrasternas ö! Här varvar vi ringmur och raukar med stränder, fiskelägen och lokalproducerade läckerheter. Norröver finns droppstensgrottorna i Lummelunda och Ingmar Bergmans Fårö. Den kända rauken Hoburgsgubben reser sig med blick över havet på Gotlands sydligaste spets. Följ med på en härlig upptäcktsfärd med unika naturupplevelser, medeltida miljöer, ett fint hantverk och ett språk fyllt av mystik.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 20/8
  Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga

 • Dag 1.: Till Visby

  I tidig morgontimma beger vi oss mot Nynäshamn för att ta färjan till Visby, dit vi anländer vid 15-tiden. Efter ankomsten till Visby hamn checkar vi in på vårt hotell Scandic Visby, som ligger centralt vid färjeterminalen. Under eftermiddagen tar vi en tur upp till Lummelundagrottan för en guidad visning. Temperatur i grottan är 8 grader och lägsta passage är 1,40 m. Trappor förekommer upp och ner i grottan och man går på cementerade gångar inne i grottan. Dagen avslutas med en gemensam middag.

  Till Visby
 • Dag 2.: I Visby

  Efter en god frukost möter vår lokalguide upp för att börja dagen med en stadsvandring. Tänk på att gatorna består mestadels av kullersten. Ta på bekväma skor! Visby innerstad har varit en del av UNESCOs världsarv sedan 1995. Till nästan varje gammalt hus, ruin eller plats hör en levande berättelse eller fantasieggande sägen. Vår vandring börjar i Almedalen och fortsätter mot de medeltida packhusen utmed Strandgatan och sedan vidare mot Kruttornet och den Botaniska trädgården. Vi besöker den vackra och ståtliga domkyrkan Sankta Maria som är den enda av Visbys många kyrkor som fortfarande är välbevarad och används för sitt ursprungliga ändamål. Vår vandring går genom Visbys smala, slingrande gator och gränder, förbi kyrkoruiner och ståtliga borgarhus. Efter den guidade turen är det dags att på egen hand upptäcka staden. Middag på egen hand i Visby.

  I Visby
 • Dag 3.: Norra Gotland & Fårö

  Idag tar vi oss med vår lokalguide till norra Gotland som lockar sina besökare med karga stenstränder och säregen natur. Det första stoppet blir vid Bungemuseet, ett av Sveriges största och förnämsta friluftsmuseum, där vi får en bild av den gamla gotländska allmogekulturen. Från färjeläget Fårösund tar vi färjan till Fårö, ca 7-9 min sjöresa. Fårö har alltid fascinerat sina besökare med sitt ljus, sin natur och sitt säregna landskap. Vi upplever detta när vi kör de slingriga vägarna genom naturreservatet Digerhuvud som är Gotlands största raukområde. Vid Langhammars by på Fårös nordvästra kust stannar vi en stund och tittar på de jättelika stenfigurerna. En av öns finaste sandstränder finns vid Sundersand och vi avnjuter en gemensam lunch på Fårögården. Efter en kort färjefärd bär det av mot Visby igen. Kvällen fri.

  Norra Gotland & Fårö
 • Dag 4.: Södra Gotland

  Idag går färden med lokalguide söderut. Sudret, som södra Gotland kallas, är något som varje besökare bör uppleva. Här blandas frodiga åkrar med vindpinade stränder och slätter med tät skog. På vår väg söderut passerar vi charmiga fiskeläget i Gnisvärd och längs Ekstakusten ser man de båda Karlsöarna. I den lilla socknen Vamlingbo finns mycket att titta på, bl.a. Naturum Gotland, Vamlingbo trädgårdar och Forum Östersjöns utställning. Här finns också Museum Lars Jonsson, den kände fågelmålaren. Här gör vi ett besök för att se de vackra fågelmålningarna. Sista biten fram till sydspetsen och rauken Hoburgsgubben följer vi Kettelviksvägen, som slingrar sig fram utmed havet. Gemensam lunch äter vi på Kattlundsgåren i Grötlingbo, en mycket gammal gård med dokumenterad historia sedan 1200-talet. På vägen tillbaka till Visby tar vi vägen genom inlandet för att besöka en av öns många krukmakare. Middag på egen hand i Visby.

  Södra Gotland
 • Dag 5.: Till avstigningsorten

  Efter en tidig frukost är det dags för oss att lämna Gotland och börja vår hemresa till respektive avstigningsort.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
20/8Flera Gotland & FåröKontakta resebyrån7 850:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Scandic Visby
Scandic Visby ligger precis vid vattnet i vackra Visby. Strosa på kullerstensgator till den medeltida stadskärnan och upptäck en stad fylld av historia. Hela Gotland är annars full av mulliga små byar...