Skip to main content

Exklusiv norrskensresa & Jokkmokks marknad

Res med oss till vårt nordligaste landskap för att uppleva det mytomspunna norrskenet!

Kirunas läge inom den norra polarskensovalen ger fantastiska möjligheter att se norrskenet från september till slutet på mars. Under vintersäsongen kan man se norrsken så tidigt som från 16.00 på eftermiddagen. Norra Sverige och framför allt den lilla orten Abisko hör till en av världens absolut främsta platser för upplevelse av norrsken. Här hoppas vi på klart väder för att kunna njuta av en fantastisk stjärnhimmel och goda chanser att se norrskenet dansande på himlen över oss. Vi lär känna Kiruna med sin unika atmosfär och besöker LKAB:s gruva samt besöker samebyn Jukkasjärvi och det berömda Ishotellet.

Färgstarka Jokkmokks marknad är Europas största och äldsta vinterfest som välkomnar oss med sprakande eldar som lyser upp det gnistrande vinterlandskapet. Här strosar vi runt bland välfyllda marknadsstånd med samiskt hantverk och väldoftande mat.

Reseledare: Kikki Fjelde

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 27/1 2023
  Buss Säffle-Grums-Karlstad-Vansbro-Tällberg

 • Dag 1.: Till Härnösand

  Vi lämnar Värmland på morgonen och kör genom Dalarna mot Härnösand med lämpliga raster. Under dagen passerar vi bl.a. Sundsvall. Middag och övernattning på First Hotel Stadt i Härnösand.

 • Dag 2.: Härnösand - Luleå

  Idag passerar vi den imponerande Högakustenbron och färdas längs Höga Kusten-området, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi fortsätter utmed Norrlandskusten via Umeå och Skellefteå till Luleå. Här besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Gammelstad Kyrkstad. Detta är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”. Middag och övernattning på Quality Hotel Luleå.

  Härnösand - Luleå
 • Dag 3.: Luleå – Kiruna

  Efter frukost fortsätter vi norrut till Töre där vi lämnar Norrbotten och åker in i Lappland, förbi Polcirkeln till samernas land. På eftermiddagen ankommer vi till Kiruna och besöker Kiruna kyrka som ska flyttas 2025 och är en av Sveriges största träbyggnader. Vi checkar in på hotell Camp Ripan. På området har man satt upp specialanpassade gatlyktor med nedvinklade skärmar för att norrskenet ska synas bättre på himlen. Här bor vi 4 nätter med fantastiskt läge mitt emellan Kirunas stadskärna och den lappländska naturen. Våra hotellrum är bekväma stugor med hotellrumsstandard och egen ingång. Vi avslutar dagen men en gemensam middag i Camp Ripans restaurang.

  Luleå – Kiruna
 • Dag 4.: Norrskenstur till Abisko

  Efter frukost tar vår reseledare oss med på en stadsrundtur genom Kiruna, som med sin unika atmosfär bygger på tre kulturer – den svenska, samiska och tornedalska. Reseledaren berättar om stadens spännande arkitektur, historia och framtid. Efter några timmar på egen hand återsamlas vi i hotellets reception för att åka med bussen till Abisko vid Torneträsk. Ta med dig varma kläder! Bussresan tar en dryg timme. Efter en tidig middag på Abisko Mountain Lodge tar vi på oss ”överdragskläder” som tillhandahålls på plats och åker ut i Abisko nationalpark som utsetts till en av de bästa platser i världen för att uppleva landskapet och, om vädret tillåter, titta på norrskenet. Av vår lokalguide får vi veta mer om norrskenet, den samiska historien och kulturen. Vår fotokunniga guide hjälper gärna till med kamerainställningar för att på bästa sätt fånga det förhoppningsvis vackra norrskenet som vandrar över himlavalvet. Har man ingen egen kamera går det bra att hyra en sådan för denna kväll i tillägg (exkl.). Åter i Kiruna innan midnatt.

  Norrskenstur till Abisko
 • Dag 5.: LKAB:s gruva

  Efter en lång dag kan vi pusta ut på vårt fina hotell som erbjuder spännande upplevelser och aktiviteter som man bokar & betalar på plats. Det finns möjlighet att tillsammans med vår reseledare besöka LKAB:s visningsgruva för ett mycket intressant besök i världens största järnmalmsgruva (exkl.). Under eftermiddagen finns möjlighet att njuta av hotellets Auroa Spa (exkl.). Kvällen är fri att välja, äta middag på Camp Ripan eller promenera 15 minuter till Kiruna centrum där det finns ett antal restauranger. En något längre promenad bort från Camp Ripan ligger Kirunas stadsberg Luossavaara dit många tar sig kvällstid för att få chansen att fånga det dansande norrskenet på bild.

  Besök LKAB:s visningsgruva (exkl.)
  Under förmiddagen besöker vi en av Sveriges bästa sevärdheter, gruvan i Kiruna, som är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Med en specialbuss åker vi från turistcentret rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. Brytningen sker idag ännu djupare, ner till nivå 1365 meter. Guiden visar oss runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuséet visar identiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Det är kortare sträckor att promenera i besökscentret. Det finns också bänkar utplacerade längs rutten för den som behöver vila benen. Det blir även längre pauser i caféet och under filmvisningen.

  LKAB:s gruva
 • Dag 6.: Jukkasjärvi

  Idag åker vi till Jukkasjärvi. Här besöker vi kyrkan med anor från 1600-talet, mest berömd för Bror Hjorts vackra altartavla (med reservation för ev. aktivitet i kyrkan). Därefter får vi en guidad rundvisning på det berömda Ishotellet som har gjort en snart trettio år lång resa från en igloo på 69 kvm till världens största hotell av is och snö på ca 5500 kvm. Efter en gemensam lunch i hotellets restaurang återvänder vi till vårt hotell Camp Ripan i Kiruna. Kvällen är ledig för egna middagsupptäckter.

  Jukkasjärvi
 • Dag 7.: Kiruna – Jokkmokk - Lycksele

  Vi reser söderut mot Jokkmokk, där vi tillbringar några timmar på den traditionsenliga marknaden som har funnits i över 400 år. Värmande eldar välkomnar oss till marknadsplatsen och vi strosar omkring bland utställare som lockar med samisk slöjd, konst och mycket annat. Passa på att provsmaka godsaker från det norrbottniska skafferiet. Middag och övernattning på hotell Lappland i Lycksele.

  Kiruna – Jokkmokk - Lycksele
 • Dag 8.: Lycksele – Rättvik

  I dag fortsätter vi mot Jämtlands ”huvudstad” Östersund som ligger vackert vid Storsjöns östra strand med det mäktiga Okviksfjället i bakgrunden. Efter lunchuppehåll går färden söderut till Dalarna. Middag och övernattning på Best Western Hotell Lerdalshöjden.

 • Dag 9.: Till avstigningsorten

  Sista etappen på vår resa går förbi Leksand, Dala-Järna och Vansbro till våra avstigningsorter.

Karta