Skip to main content

Exklusiv Norrskensresa

Abisko – världens bästa plats för norrsken!

Vi lär känna Sveriges nordligaste stad med sin unika atmosfär. Kiruna är inte bara känt för Kebnekaise utan här finns även världens största underjordiska järnmalmsgruva. Vi besöker Jukkasjärvi och det berömda Ishotellet. En av resans höjdpunkter är utflykten till Abisko som hör till en av världens absolut främsta platser för att uppleva det magiska och mytomspunna norrskenet! Här hoppas vi på klart väder för att kunna njuta av en fantastisk stjärnhimmel och goda chanser att se norrskenet dansande på himlen över oss.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 24/1 2024 Flyg från Arlanda
  Ansl.buss Grums-Karlstad-Kristinehamn

 • Dag 1.: Till Kiruna

  Busstransfer från våra påstigningsorter till Stockholm Arlanda varifrån vi flyger till Kiruna. Här installerar vi oss för 4 nätter på hotell Scandic Kiruna som ligger mitt i Kiruna intill stadshuset. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är detta hotell nya Kirunas självklara mötesplats för både Kirunabor och hotellgäster. Efter vår gemensamma middag på hotellet kan man passa på att besöka Kirunas enda och storslagna skybar som ligger högst upp i hotellet. Här kan man luta sig tillbaka och beundra den vackra naturen mot fjällvärlden i väst.

  Till Kiruna
 • Dag 2.: Norrskenstur till Abisko

  Efter frukost tar vår reseledare oss med på en stadsrundtur genom Kiruna, som med sin unika atmosfär bygger på tre kulturer – den svenska, samiska och tornedalska. Reseledaren berättar om stadens spännande arkitektur, historia och framtid. Efter några timmar på egen hand återsamlas vi i hotellets reception för att åka med bussen till Abisko vid Torneträsk. Ta med dig varma kläder! Bussresan tar en dryg timme. Efter en tidig middag på Abisko Mountain Lodge åker vi ut i Abisko nationalpark som utsetts till en av de bästa platser i världen för att uppleva landskapet och, om vädret tillåter, titta på norrskenet. Av vår lokalguide får vi veta mer om norrskenet, den samiska historien och kulturen. Vi kan också få hjälp med kamerainställningar för att på bästa sätt fånga det förhoppningsvist vackra norrskenet som vandrar över himlavalvet. (Obs: Varma kläder och kamerautrustning ingår ej i resans pris.) Åter i Kiruna innan midnatt.

  Norrskenstur till Abisko
 • Dag 3.: Jukkasjärvi

  Under förmiddagen gör vi en utflykt till Jukkasjärvi som ligger mitt i samebyn Talma och är en av Kiruna kommuns sju samebyar. Här besöker vi kyrkan med anor från 1600-talet, mest berömd för Bror Hjorts vackra altartavla (med reservation för ev. aktivitet i kyrkan). Därefter får vi en guidad rundvisning på det berömda Ishotellet som har gjort en snart 30 år lång resa från en igloo på 69 kvm till världens största hotell av is och snö på ca 5500 kvm. Efter en gemensam lunch i hotellets restaurang återvänder vi till Kiruna. Kvällen är fri för egna middagsupptäckter.

  Jukkasjärvi
 • Dag 4.

  Dagen och kvällen spenderas på egen hand för att kunna göra det man kanske har drömt om att göra någon gång, t.ex. att få glida fram över de vita vidderna och höra lekfulla huskies yla i väntan på att få dra iväg genom ett snöklätt vinterlandskap. Speciellt under en kvällstur har man ytterligare en fantastisk chans att skåda norrskenet medan man bekvämt sitter på en släde. I Kiruna finns många företag som anordnar hundspannsturer.

  Gruvberget Luossavaara ”mitt i stan” med vackra omgivningen över fjällvärlden erbjuder skidåkning både utför och på längden. Den som är intresserad av gruvan i Kiruna, som är världens största underjordiska järnmalmsgruva, kanske vill boka in sig på ett besök. Då åker man med buss direkt från turistcentret rakt in i berget och ner till besöksgruvan, LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. En guide kommer att visa runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Det är kortare sträckor att promenera i besökscentret. Det finns också bänkar utplacerade längs rutten för den som behöver vila benen.

  Kanske ni har förbokat en aktivitet innan avresa eller så hjälper reseledaren gärna till på plats. Då vi denna dag ägnar oss åt olika aktiviteter på egen hand äter vi ingen gemensam middag, men man kan t.ex. äta middag på hotellets restaurang som ligger i entréplanet och påminner om ett modernt base camp. På menyn finns spännande och vällagad mat på lokala råvaror.

 • Dag 5.: Till avstigningsorten

  Idag är det dags att ta farväl av Kiruna och den vackra fjällvärlden som finns runt omkring. Efter frukost och utcheckning från hotellet väntar en buss som tar oss till Kiruna Airport. Vid ankomst på Arlanda väntar vår transferbuss för återresa till våra avstigningsorter.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
24/1Flera Exklusiv Norrskensresa, 5 dagarMer än 814 950:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Scandic Kiruna
Mitt i nya Kiruna, intill stadshuset, tornar en av Kirunas mest spännande byggnader upp sig. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är Scandic Kiruna stadens nya självklara vardagsrum. Här möte...

Övernattning Dag 1 - 1

Scandinavian Airlines

Övernattning Dag 5 - 5

Scandinavian Airlines