Skip to main content

Covid-19 information

Planerar du att resa utomlands?

Från och med 13/8 2021, är det bara E-hälsomyndighetens covidbevis som gäller vid inresa inom EU. I beviset står om du blivit vaccinerad, testat negativt eller tillfrisknat från covid-19. Hos E-hälsomyndigheten kan du läsa mer om de tre olika bevisen.

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:
1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se
3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Det är resenärens eget ansvar att ta med giltigt covidbevis. Skulle intyget inte godkännas vid kontroll får ni lämna bussen och ordna återresan själv.


Res tryggt med oss!

Vi värnar givetvis om såväl våra resenärer som våra medarbetare. Vid minsta sjukdomssymptom håller vi oss hemma och vi förväntar oss detsamma av er. Det handlar om ömsesidig respekt. Se över din hemförsäkring och dina bankkort så att avbeställningsskydd ingår eller boka avbeställningsskydd med oss (gäller vid uppvisande av läkarintyg).

Vi städar bussarna varje dag och efter varje resa. I dagsläget finns inga krav på munskydd i bussen men eventuella restriktioner kan förekomma utifrån olika länders bestämmelser. I våra Setra-bussar har vi nya luftfilter för att minska risken för covid-19-spridning. De nya aktiva filtren från Daimler Buses ökar effektiviteten i luftkonditioneringen. Dessa flerskiktade och högpresterande partikelfilter har ett antiviralt funktionellt skikt som filtrerar bort upp till 99% av de finaste aerosolerna.

Som resenär har du ett eget ansvar. Att införskaffa handsprit och munskydd åligger resenären på resan.


Viktig information under våra resor

På de resor där vi besöker sevärdheter, museer, dryckesprovningar etc., vill vi uppmärksamma att mycket kan bli annorlunda. T.ex. kan ett besök ta längre tid för att gruppen måste delas upp, det kan behövas två till tre guider i stället för en etc. Det betyder att resornas program kan behöva ändras och att det även kan påverka priset.

Vi strävar efter att hålla er så informerade som möjligt, men av förklarliga skäl är mycket oklart så här långt i förväg. Det som gäller på ett besöksmål nu kan komma ändras mer än en gång innan avresa, beroende på utvecklingen och följderna av covid-19.


Trygg bokning

Vi följer självklart myndigheternas rekommendationer. Vid avrådan från UD att inte resa, återbetalas alltid inbetalt belopp.


Information från UD

Utgångspunkten är att Utrikesdepartementets bedömning är den som gäller. Enligt paketreselagen har en resenär som köpt en paketresa rätt att avboka utan kostnad om det är farligt eller inte tillrådligt att åka till resmålet.

Resor som är planerade i närtid
Om det inträffar extraordinära eller oundvikliga händelser på ett resmål som i stor utsträckning påverkar resan så har resenären rätt att avboka resan utan avbokningsavgift. 

Resenärer som skulle ha rest till ett land eller region som nu omfattas av avrådan har i och med detta rätt att avboka och få hela resans pris återbetalt.

Om en kund avbokar en resa innan UD har gått ut med en avrådan gäller vanliga avbokningsregler. I så fall är det kunden som gör ett eget val att avboka, utan ersättning. En avbokning räknas som ett hävande av avtal, och det finns alltså inte längre något avtal om resa mellan kunden och företaget. Om det därefter kommer en avrådan är oväsentligt i det fallet.

Resor som är planerade längre fram
För att resenärerna ska ha rätt att avboka en resa längre fram i tiden förutsätts att det med säkerhet går att konstatera att resmålet påverkas vid tidpunkten för aktuell resa.

En avrådan från UD tas bort när läget bedöms vara säkrare och det går därför inte att avboka resor långt fram i tiden med hänvisning till en nu gällande avrådan.

Fritextsökning