Skip to main content

Bottenviken runt

Så annorlunda men ändå så nära!

Den norra delen av Östersjön heter Bottenviken. Vi är två grannländer som delar dess vatten. Det som idag är Finland var fram till 1809 en del av Sverige. Resan tillsammans med vår reseledare Kikki Fjelde för oss genom både tid och rum. Längs den svenska kusten finns minnen från det sista kriget Sverige deltog i. Vi får uppleva Tornedalen på båda sidor längs Torne Älv. Vi far genom finlandssvenska bygder, tar del av Fänrik Ståls Sägner och avslutar med en båtfärd från Åbo till Stockholm.

Reseledare: Kikki Fjelde

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 17/6 2022
  Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro

 • Dag 1.: Till Örnsköldsvik

  Vi lämnar Värmland på morgonen och kör genom Dalarna mot Gävle. Vidare passerar vi Sundsvall och världsarvet Höga Kusten. Vi stannar på lämpliga platser för kaffepauser, fotostopp och lunch. Middag och övernattning på hotell Scandic Örnsköldsvik.

 • Dag 2.: Örnsköldsvik - Haparanda

  Färden fortsätter och vi njuter av den vidunderligt ödsliga naturen längs vägen norrut. Vi passerar Umeå och Skellefteå och stannar till i Luleå, där vi gör ett besök i Gammelstads kyrkstad som är ett av Sveriges världsarv. Resan fortsätter österut och vi färdas längs Bottenvikens norra strand, där några av de mäktiga norrlandsälvarna mynnar i. Vi passerar Kalix och kommer till den spännande gränsstaden Haparanda som ligger vid Torne älv. Vi installerar oss för 2 nätter på ett av sekelskiftets mest berömda hotell med den gamla genuina karaktären av ett stadshotell med röd plysch, kristallkronor och stuckatur, Haparanda Stadshotell. Gemensam middag på hotellet.

  Örnsköldsvik - Haparanda
 • Dag 3.: Torne Älv

  Idag gör vi en utflykt med lokalguide på båda sidor om Torne Älv. Vi börjar på finska sidan med en tur genom Tornio. Här finns mycket historia från de senaste krigen. Gammalt – t.ex. kyrkan – blandas med det absolut nyaste inom arkitektur. Färden går vidare och vi får en hänförande vy över bygden från berget Aavasaksas topp. Här kan man dricka kaffe och äta nybakade anisbröd och allehanda smaskiga bakverk (exkl.). I Ylitornio kör vi över bron till svenska Övertorneå, vars vackra kyrka vi besöker. Det finns spännande historia knutet till kyrkan. Färden fortsätter ner längs älven på svenska sidan. I Karleby stannar vi och äter lunch. Vi återvänder till Haparanda och kör en kort rundtur innan det är dags för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4.: Haparanda - Karleby

  Tidig frukost och avresa. Målet för dagen är Karleby eller Kokkola som staden heter på finska.
  Vi äter en gemensam lunch på anrika Kronofogdegården. Husets ursprung går tillbaka till 1600-talet. Därefter gör vi en intressant stadsvandring med lokal guide. Trähusstaden Neristan är med sitt färgglada utseende en pärla i centrum av Karlebys gamla stad och en av de mest värdefulla och omfattande bevarade trähusstäderna i Finland. Den täcker tolv karter, vilka rymmer hundratals trähus och innergårdar. De äldsta byggnaderna är från 1700-talet. Vi inkvarterar oss för en natt på hotell Original Sokos Hotel Kaarle som är ett mysigt och trivsamt hotell i centrum av Karleby. Dagens gemensamma middag äter vi på restaurang Mustakari, känd för sin ekologiska och närproducerade mat. Restaurangen ligger ute i havsbandet med en fantastik utsikt över skärgården. Själva byggnaden tillhör Finlands fjärde äldsta segelförening.

  Haparanda - Karleby
 • Dag 5.: Karleby - Åbo

  Frukost och avresa från hotellet. Idag rör vi oss verkligen i Fänriks Ståls rike. Vår reseledare Kikki Fjelde kan sin Runeberg och berättar om både Lotta Svärd, von Döbeln vid slagfältet Jutas och den gode Sven Dufva.
  Vi färdas på ”7 broars väg” som slingrar sig längs havskanten till den mysiga och tvåspråkiga staden Jakobstad och Nykarleby som båda ligger längst ute vid Bottenvikens kustband. Vi fortsätter söderut mot Vasa, staden som fått sitt namn efter ätten Vasa, som grundade den ursprungliga staden på 1600-talet. Nästa stopp är Kristinestad där vi får tillfälle att äta lunch på egen hand. I den pittoreska trästaden får vi tid att vandra runt och bl.a. besöka den gamla kyrkan. Arkitekturen för oss tillbaka till 1800-talets början då Sveriges sista krig med Ryssland utkämpades och där Finland sedan blev en del av det ryska väldet. Dagens slutmål är Åbo, Finlands äldsta stad, som länge också var huvudstad. Här finns slottet med sina massiva murar och vi besöker domkyrkan som är Finlands nationalhelgedom. På kvällen stiger vi ombord på fartyget Viking Grace som avgår mot Sverige kl. 20.55. Våra 2-bäddshytter ligger på däck 5-8, samtliga hytter har golvbäddar, TV samt d/wc. Efter en gemensam middagsbuffé finns möjlighet att besöka Östersjöns elegantaste taxfreebutik, 1600 kvm stor. Imponerande Club Vogue i två våningar bjuder upp till en trevlig kväll i dansens och underhållningens tecken.

 • Dag 6.: Till avstigningsorten

  Den morgonpigge har förbokat frukosten innan ankomsten till Stockholm kl. 06.30. Vi lämnar fartyget med nya minnen och upplevelser i bagaget. Vår buss tar oss åter mot Värmland med frukostrast i Arboga vid 9-tiden.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/6Flera Bottenviken runtMer än 89 850:-BokaMer information

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Scandic Örnsköldsvik
Välkommen till Höga Kustens vardagsrum! Hotellet är helt nyrenoverat och anpassat för den moderna nomaden där skogens gröna färger ger inredningen ett lugn. Här kopplar du av i vår trivsamma och stora...

Övernattning Dag 2 - 4

Haparanda Stadshotell
Ett av sekelskiftets mest berömda hotell med den gamla genuina karaktären av ett stadshotell; röd plysch, kristallkronor, stuckatur. Den anrika atmosfären kombineras med effektiva och välutrustade kon...

Övernattning Dag 4 - 5

Sokos Hotel Kaarle
Original Sokos Hotel Kaarle önskar dig välkommen till sin 400 år gamla hemstad Karleby. Här sover du ostört i en skön säng och äter gott från tidig morgon till sen kväll. Och naturligtvis kan vi erbju...

Övernattning Dag 5 - 6

M/S Viking Grace
Viking Grace kryssar varje dag mellan Stockholm och Åbo. Ombord finns en stor solterrass, roliga lekrum, en himmelsk spa-avdelning, massor av barer och coola restauranger. Förboka gärna Sjöfrukost Vik...