Skip to main content

Alsace & Franken

Vinresa till två fantastiska vinområden!

Följ med oss på en resa där vi besöker två spännande vindistrikt! Alsace, Frankrikes främsta vindistrikt, har sin egen speciella stil, både vad gäller viner, mat och arkitektur. Det är svårt att inte bli förälskad i de pittoreska byarna som ligger som ett pärlband längs Route des vins. Här odlas kända druvor som Riesling, Pinot gris, Gewürztraminer och Muscat. Vindistriktet Franken i Tyskland breder ut sig kring floden Main och dess bifloder. Vinerna är torra, kärva och kraftfulla. Centralort är staden Würzburg med bl.a. högklassiga vingårdar inne i staden.

Reseledare: Thomas ”Vinare" Andersson

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 30/6
  Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg

 • Dag 1.: Till Hannover

  Avresa på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster. Kort färjetur till Helsingör och senare från Rödby till Puttgarden. Middag och övernattning på Leonardo Hotel Hannover Airport.

 • Dag 2.: Hannover - Ribeauvillé

  Resan går vidare söderut via Kassel och Frankfurt och med en kort anhalt i Heidelberg. Vi passerar franska gränsen och under eftermiddagen är det dags för första vinprovningen hos André Durrman i Andlau. Han producerar ekologiska viner. Vi fortsätter en kort sträcka till Ribeauvillé där vi installerar oss för 2 nätter på hotell Menestrel. Här bor vi med gångavstånd till byns medeltida stadskärna och i omedelbar närhet till vinrankorna. Gemensam middag äter vi på en närliggande restaurang

 • Dag 3.: Katzenthal & Riquewihr

  Dagens första vinprovning får vi uppleva i den närbelägna byn Katzenthal hos Clément Klur, en ung, modern vinodlare som har tagit över en släktverksamhet som varit i familjens ägo sedan 1700-talet. Vidare besöker vi Riquewihr, som är den kanske mest kända vinbyn med en väl bibehållen medeltida stadskärna. Lunch och vinprovning hos vinproducenten Dopff Au Moulin. Vi får smaka på Crémant d´Alsace som skapades 1976 under vägledning av Pierre Dopff och därmed sattes en mycket hög standard för mousserande viner i området. Vi fortsätter till Colmar där vi får tid att upptäcka stadskärnan ”Lilla Venedig”, som är ett riktigt smultronställe. Kanalerna kantas av måleriska korsvirkeshus, blommor och restauranger. Middag på egen hand innan vi återvänder till vårt hotell i Ribeauvillé.

 • Dag 4.: Ribeauvillé - Dambach-la-Ville - Würzburg

  Idag färdas vi utmed den kända vinvägen ”Route des vins” och stannar till i den idylliska byn Dambach-la-Ville. Här besöker vi vinproducenten Schaeffer-Woerly för att provsmaka deras goda viner. Efter att vi har ätit en god lunch hos A la Vignette åker vi vidare mot vinområdet Franken till staden Würzburg. Här bor vi 2 nätter på Maritim Hotel Würzburg som ligger på gångavstånd till den gamla stadsdelen vid floden Main med fantastisk utsikt över fästningen Marienberg. Vinprovning och middag på Bürgerspital Weinstuben.

 • Dag 5.: I Würzburg

  Under förmiddagen besöker vi Juliusspital som är idag en av Tysklands största vinegendomar med drygt 170 hektar i Frankens bästa vingårdslägen. Stiftelsen Juliusspital grundades 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn och driver idag både ett sjukhus, ett ålderdomshem och medicinsk utbildning på högskolenivå. Verksamheten finansieras genom bl.a. vinproduktion. Efter en vinprovning och en gemensam lunch in vinstugan fortsätter vi till det spännande slottet Fürstlich Castell’sches Domänenamt (VDP). Vingården är den största privata gården i Franken med sina 70 hektar. Vinprovning samt en liten tur genom vinkällaren. Middag på hotellet.

 • Dag 6.: Würzburg - Lübeck

  Idag lämnar vi Franken och färdas med lämpliga raster för mat och kaffe längs resvägen till Lübeck. Vi övernattar på fina hotell Park Inn by Radisson Lübeck med perfekt läge vid stadsporten Holstentor. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag i hotellets trevliga restaurang.

 • Dag 7.: Till avstigningsorten

  Efter två färjeöverfarter och ett par timmars resa genom Danmark är vi tillbaka i Sverige och med lämpliga raster längs vägen når vi våra avstigningsorter.

Karta